2024. április 19., péntek

Mindössze negyedóra

Jól halad a népszámlálás Óbecse területén

Október 1-jén kezdődött a népszámlálás Szerbiában. Óbecse község területén kedd estig 11.753 háztartást és 22.755 polgárt sikerült összeírniuk a számlálóbiztosoknak. Az óbecsei Kancsár Károly is eleget tett állampolgári kötelezettségének, a népszámlálási kérdezőbiztos már az első látogatás alkalmával otthon találta a nyugdíjast.

– Nem ért meglepetés, amikor bekopogtatott a számlálóbiztos, hiszen rendszeresen követem a híreket, informálódok, tudtam, hogy a hónap elejétől népszámlálás zajlik az országban. A kérdések egyértelműek voltak, nem volt szükségem tolmácsra. Negyedóra alatt megválaszoltam a feltett kérdéseket – fogalmazott Kancsár Károly.

Óbecse község területén 62 számlálóbiztos járja a terepet. Az összeírók munkáját asszisztensek segítik abban az esetben, ha olyan alanyokat kell kérdezniük, akik nem beszélik a szerb nyelvet.

– A 2022. évi népszámlálás lebonyolításának elősegítése érdekében 13 magyar nyelvtudással rendelkező népszámláló asszisztens írta alá a szerződést október 4-én. A legutóbbi népszámlálás szerint a lakosság mintegy ötven százaléka Óbecse község területén magyar nyelven beszélt, és a népszámlálók végleges rangsorának közzététele után megállapították, hogy a népszámlálók nyelvismerete nem áll arányban ezzel.

A folyamat megfelelő lebonyolításához meghatározott számú asszisztensre volt szükség, mindezt az állampolgárok megbecsülése és a népszámlálás eredményes lebonyolítása érdekében. Azóta több számlálóbiztos is megkeresett telefonos segítség, de főleg személyes fordítás miatt. Van olyan állampolgár, aki azonnal kéri a magyar ajkú asszisztens segítségét, és akad olyan is, aki a felvilágosítás után él ezzel a lehetőséggel. Folyamatos kapcsolatban vagyunk az összeírókkal és megbeszélés szerint járunk terepre – nyilatkozta Szekrény Anetta népszámláló asszisztens.

Kiss Igor, a községi népszámlálási bizottság tagja elmondta, hogy bár a nemzeti és vallási hovatartozásról nem kötelező nyilatkozni, az eddigi tapasztalatok szerint a községben élő magyarok ezt minden esetben megteszik.

– Óbecse község területén zökkenőmentesen zajlik a népszámlálás a számlálóbiztosok és a községbeli polgárok visszajelzései alapján. Számos polgár felkeres minket telefonon, és jelentést tesznek arról, hogy voltak náluk a számlálóbiztosok. Nagyon szívesen fogadjuk ezeket a hívásokat, hiszen így tudunk mi is hatékonyan dolgozni. Községünk területén jól halad a népszámlálás, a polgárok nyitottak, jól informáltak, tudják, hogy mi zajlik egész Szerbia területén október folyamán – közölte Kiss Igor.