2024. március 29., péntek
EURÓPAI SZUPERKUPA

„Nem fenntartható a jelenlegi rendszer”

Bernd Reichart, az Európai Szuperliga (ESL) kialakítása mögött álló cég új elnök-vezérigazgatója szerint a kontinens labdarúgása folyamatosan veszít vezető szerepéből a világ sportjában, a klubok pedig a jelenlegi rendszerben nem tudják maximálisan kihasználni a lehetőségeiket. Az A22 Sports Management nevű vállalat kedden bemutatott vezetője a Football Benchmark adatelemző cég májusi kimutatására hivatkozva elmondta, hogy Európa legjobb harminckét futballklubja közül csupán öt tudta nyereséggel zárni a 2019/2020-as, valamint a 2020/2021-es idényt.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület állt elő: a Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Atlético Madrid, Internazionale és a Milan. Miután az UEFA és a FIFA, a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta. Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal – többek között bírság megfizetése mellett – „békét kötött”. Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL elnöke akkor kijelentette, hogy a tizenkét alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból.

„A mostani rendszer nagyon instabillá vált, és már nem önfenntartó. Az egyesületeknek meg kellene adni az esélyt arra, hogy dönthessenek a sorsukról, hiszen övék az összes pénzügyi kockázat. A legtöbb klub egyetért azzal, hogy a jelenlegi formában nem mehetnek tovább a dolgok” – jelentette ki Reichart, aki arról is beszélt, hogy már nem csak az európai topcsapatok számára tervezik az ESL-t. „Senkit nem akarunk kihagyni. Az új megközelítésünk szerint kieséses-feljutásos rendszerben működne a liga” – mondta.

Hozzátette, hogy az alapoktól, komolyabb pénzügyi támogatás nélkül kezdik újratervezni az ESL-t.

Reichart levelet írt Aleksander Čeferin UEFA-elnöknek, akivel személyes egyeztetés keretében akar tárgyalni a szuperligával összefüggő kérdésekben. Az UEFA egyelőre nem nyilatkozott a levélről és az abban szereplő meghívásról.