2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Okosnyaklánc

Napjainkban mind több különleges rendeltetésű elektronikus eszköz, azaz kütyü áll az emberek rendelkezésére. A legújabbak egyike többek között viselőjének testtartását, mozdulatait figyeli és javítja, magyarul okosnyakláncnak nevezik: Minden egyes falatot figyel az okosnyaklánc. – Minden egyes nyelést gondosan megfigyel a WearSens okosnyaklánc. – Európában és Amerikában ennek azonban már számos változata van, ilyen az okosnyaklánc, ami pontosan ugyanazt tudja, mint a karkötő. – Figyelemmel követi a tartásunkat, az UV sugárzást, alvást és még a testmozgásnál is társunk az okos-nyaklánc. – Az okosnyaklánc amellett, hogy úgy néz ki, mintha egy menő ausztrál szörfös hagyta volna ott a tengerparton, nagyon hasznos dolgokat mér a testünkön. – Nincs ideje sportolni? Hordjon okosnyakláncot!

Azoknak a többsége, akik napi 8 órát íróasztal vagy gép mellett dolgoznak, egész nap vagy több napon át gépjárművet vezetnek, munkájából adódó betegségben szenved. Ez lehet állandó izomláz, izomgyulladás, fejfájás, nyakfájás, vállfájdalom, gerincferdülés stb. A kütyü figyel a helyes testtartásra, a testhelyzetre, és ügyel arra, hogy gazdája időnként mozogjon. Ellenőrzi a nyak mozgását, a testtartást, a pozíciót és az egyensúlyt, sőt statisztikát készít. Színes diagramokkal mutatja be a fejlődést, és különböző feladatokat, tanácsokat közöl a fejlődés érdekében, segít javítani adatainkon. Az adatokat megoszthatjuk barátainkkal, hogy velük közösen folytassunk egészséges életmódot. Ha valami nem megfelelő, ha túl sokat ültünk görbe háttal, vagy sétáltunk rossz testtartással, mindig egy apró vibrálással jelzi az okosnyaklánc, figyel rá, hogy egyenes háttal üljünk, illetve ne feledkezzünk el magunkról egy, esetleg kényelmetlen testhelyzetben. Ezenkívül a szokásos adatokat (pulzus, vérnyomás) is méri, lépésszámlálóként is funkcionál, továbbá giroszkóppal és gyorsulásmérővel is felszerelték.

A nyaklánc appja kezdetben csak iOS-alapú eszközökön (iPhone vagy iPad) volt elérhető, bluetooth-al való csatlakozással. Az alkalmazást különböző interaktív játékokkal szerelték fel, segítségükkel megmozgathatjuk fáradt, merev testrészeinket. Ez annyiban jobb, hogy vele párhuzamosan simán viselhetjük okosóránkat, nem kell valami fura orvosi mérőeszközt is hordani a csuklónkon, elég ha csak ezt, az első szériában bambuszból készült, stílusos, vízálló nyakláncot magunkon tartjuk. Az okosnyaklánc akkumulátora hét napig bírja töltés nélkül, és csupán egy óra kell ahhoz, hogy feltöltődjön.