2024. április 20., szombat

Minőség kontra méret

A kormány méreténél fontosabb, hogy kik kerülnek a minisztériumok élére

Az elemzők legtöbbje egyetért azzal, hogy az országnak semmi szüksége a minisztériumokról szóló törvény módosításában előirányzott 25 minisztériumra. Mások szerint a közvéleménynek és az ellenzéknek nem elsősorban a minisztériumok számára kellene összpontosítania, hanem arra, hogy mennyire rátermett személyek irányítják majd ezeket.

A minisztériumok száma nem elsősorban a Szerbiai Szocialista Párt jóllakatásának a céljával növekszik, hanem azért, hogy a Szerb Haladó Párt kielégítse a tömörülésen belül kialakult frakciók igényeit – értékelte Đorđe Vukadinović, az Új Szerb Politikai Gondolat folyóirat főszerkesztője. A K1 tv reggeli műsorában kifejtette, hogy nemcsak a minisztériumok száma kifogásolható, hanem a különböző területek csoportosítása is. Egyébként elsősorban továbbra is az a legnagyobb probléma, hogy a kormány megalakítását szinte az utolsó pillanatig húzzák, főleg most, amikor számos kihívás vár a kormányra – tette hozzá.

A globális pénzügyi válság már megkezdődött, ezt feltehetőleg gazdasági válság követi, a szerbiai politikum mégis majdnem hét hónapig nem érezte szükségét megalakítani a kormányt, amikor pedig hozzáfogott ehhez, más országokkal ellenben nem a takarékoskodásra helyezi a hangsúlyt, hanem növeli a minisztériumok számát – nyilatkozta az N1 tv-nek Branko Čečen újságíró. Mint hozzátette, a minisztériumok száma nem áll összhangban a realitással.

Aleksandar Vučićnak eddig elsősorban azt rótták fel, hogy egymaga gyakorolja a hatalmat, most viszont amiatt elégedetlenkednek, hogy az eddigi 21 helyett 25 minisztérium alakul, noha az a legfontosabb, mennyire lesz hatékony egy-egy minisztérium – jegyezte meg az Euronews Serbia műsorában Nebojša Krstić marketingszakértő, aki azt is elismerte, hogy az új minisztériumok közül néhánynak valóban megkérdőjelezhető a létjogosultsága, de a különböző területek egy tárcába való csoportosítása sem minden esetben logikus.

Boban Stojanović politológus ugyanebben a műsorban egyetértésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy nem a minisztériumok száma a legfontosabb szempont, a kizárólag erre összpontosító ellenzéki tömörüléseket pedig populistának minősítette, majd kifejtette: „Ha a populista Aleksandar Vučić ellenzékből politizálna, ugyanerre az aspektusra összpontosítana, hangsúlyozván, hogy válságos időkben nem lenne szabad észszerűtlenül elherdálni a polgárok pénzét. Ezért sajnálom, hogy az ellenzék besétált a hatalom csapdájába, és kizárólag a számokra összpontosít. Az egyik legfontosabb szempont az, hogy kik, azaz mennyire rátermett személyek kerülnek a minisztériumok élére.”

Az utóbbi 20 év egyik legméretesebb kormánya alakulhat meg, noha egyelőre nem tudni, pontosan hány tagja lesz – mondta Pavle Dimitrijević, a CRTA képviselője a BBC szerbiai szerkesztőségének nyilatkozva. Értékelése szerint ez részben a belpolitikai és a külpolitikai kihívásokra vezethető vissza. Cvijetin Milivojević politológus mindehhez hozzátette, hogy a majdani kormány minisztériumi struktúrája arra utal, hogy az USA és Oroszország egyaránt elégedett lesz.