2024. április 19., péntek

Nyolc államtitkári hely a VMSZ-nek

Sínen van a palicsi akvapark pénzelése – Kerítésre lenne szükség az észak-macedóniai határ mentén

Szerdán átadta a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós megállapodás javaslatát Aleksandar Vučić államfőnek, az SZHP vezetőjének Pásztor István, a VMSZ elnöke. A magyar párt vezetője erről, valamint politikai szervezete leendő kormányban betöltött szerepéről is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorának adott tegnapi interjújában. Minden kétséget kizárva folytatódik az együttműködés a legnagyobb hatalmi párt és a VMSZ között, jelentette ki Pásztor István, aki annak a reményének is hangot adott, hogy a jövő hét folyamán, a törvényes határidőn belül, megalakul az új szerb kormány.

A magyar párt vezetője kiemelte, nem változott a VMSZ korábbi meggyőződése, melynek értelmében stratégiai meggyőződésének tartja a párt, hogy érdemesebb államtitkári szinten képviselni a magyarság érdekeit, vagyis a kormányban jelen lévő több államtitkárral jobb munkát végezhetnek, például egy miniszteri tisztségnek a birtokában. Pásztor arról is szólt, hogy pártjának végül több államtitkára lesz az új szerb kormányban, mint amennyi helyet eredetileg igényelni terveztek.

– Növeltük az igényünket az államtitkárok vonatkozásában, és ennek a beszélgetésnek, a szerdai találkozónak az eredményeképpen az államelnök el is fogadta ezt a kérésünket, így nyolc államtitkára lesz a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Létrejön egy új minisztérium, amelyikben úgy gondoltuk, fontos lenne képviseltetnünk államtitkári szinten magunkat – magyarázta az Aleksandar Vučićtyal folytatott megbeszélés eredményeit ismertetve Pásztor István.

Elmondása szerint a VMSZ nyolcadik államtitkára a közberuházási minisztériumnál kap feladatokat.

Mint az az interjú során kiderült, a Vučićtyal folytatott tárgyaláson a palicsi beruházásokról is szó volt. A VMSZ elnöke ígéretet kapott, hogy az akvapark befejezéséhez szükséges pénzt, ami minimum 4 millió eurót jelent, szavatolni fogják a szerbiai költségvetésből, betervezik a kiadást az államkassza módosításakor. Meggyőződésének adott hangot, hogy november közepén, legkésőbb november vége felé elérhetők lesznek már ezek az összegek.

– Mindez azt jelenti, hogy utolérjük végre magunkat olyan szempontból, hogy a most leszerződött és kifizethető munkálatok befejezése után már ide is ér majd a következő része a beruházásra szánt pénznek, s ebből folytatni tudjuk a munkálatokat. Most két közbeszerzés van utolsó fázisában. Az egyik a villanyvezetékeknek a kiépítésére vonatkozik az egész akvaparkban, a másik pedig egy külső medencének a létrehozását jelenti, hogy úszni is lehessen a létesítményben, mert az az eredeti elképzelésben még nem szerepelt. Azt gondolom, aránylag jól állunk tehát ennek a befektetésnek a tekintetében – értékelte a pártelnök.

A reggeli műsor interjújában Pásztor kiemelte, Vučićtyal a migrációról is egyeztetett. Meg szeretnék állítani az illegális bevándorlókat még Szerbia déli határa előtt, Észak-Macedóniában, ennek érdekében pedig műszaki szempontból is megtesznek mindent, amit lehet. Pásztor elmondta, ez azt jelenti, hogy a szerbiai–észak-macedóniai határon is fel kellene épülnie egy határzárnak, egy kerítésnek, amely megakadályozhatná, hogy a migránsok egyáltalán belépjenek Szerbia területére.