2024. április 20., szombat

Madarak és gyerekek

Kishegyesen második alkalommal tartottak madárbarát napot

A Nők Kishegyesi Fórumának székházában második alkalommal tartottak madárbarát napot. A hétvégi eseményt a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület és a kishegyesi Greenhead Környezetvédelmi Egyesület szervezte.

– A tavalyi madárbarát napon közel 150-en vettünk részt, és az akkori koncepciónk nagy vonalakban megmaradt. Az akkori sikeren buzdultunk fel, hogy második alkalommal is megszervezzük Kishegyesen ezt az eseményt – számolt be lapunknak Lénárd Endre, az Arcus aktivistája és a program koordinátora.

Készülnek a szalakótafészkek (Lakatos János felvétele)

Készülnek a szalakótafészkek (Lakatos János felvétele)

A munka oroszlánrészét ez alkalommal is a madárfészkek szögelése és festése képezte. Emellett további foglalkozások is voltak a gyerekek számára, mint például rajzolás, illetve a konyhában különböző ételek elkészítését is megtanulhatták.

– Sokrétű foglalkozásokat biztosítottunk a gyerekeknek, a fő program mégiscsak a madárfészkek készítése volt. Tavaly B típusú fészkeket készítettünk, idén azonban váltottunk, és D típusút csináltunk, ami egy kicsit nagyobb a tavalyinál. Ez szalakótának, búbos bankának, seregélynek és füles kuviknak nyújt fészkelési lehetőséget – mondta el a koordinátor, majd arról is szólt, hogy a madárbarát nap során készült fészkeket Kishegyes község területén fogják kihelyezni, olyan helyekre, ahol az említett madárfajok megfordulnak. A fészkeket még a télen szétrakják, hogy tavasszal már tudjanak benne költeni a madarak.

– Ezek a fészkek a szalakóta szempontjából nagyon fontosak, hiszen korábban nagyon elterjedt madárfaj volt felénk, de pár évtizede szinte teljesen kiveszett. Mindössze néhány párról sikerült visszahozni az állományt, jelenleg több mint 400 pár van Szerbia területén – emelte ki Lénárd.

A madárbarát nap keretében két előadásra is sor került. Az egyiket Sihelnik József ornitológus tartotta, ennek a szalakóta védelme a volt a témája, a közép-bácskai régióra vonatkozóan – tudtuk meg a koordinátortól, majd hozzáfűzte, hogy nem véletlen a témaválasztás, hiszen szalakótafészkeket készítettek a gyerekek. A második előadáson egy fiatal ornitológus, Ali Hermina számolt be személyes élményeiről.

A fészkek készítése mellett madarakat is rajzoltak a gyerekek (Lakatos János felvétele)

A fészkek készítése mellett madarakat is rajzoltak a gyerekek (Lakatos János felvétele)

A visszajelzések alapján van igény a madárbarát napra, ezért már tervezik a harmadik ilyen jellegű eseményt. Nemcsak a fiatalok, hanem több felnőtt is szívesen tenne a természetért és a madárvilágért. Ennek tükrében a madárbarát napból hagyományt szeretnének teremteni – fogalmazott a koordinátor, majd azt is elmondta, hogy akciójukat anyagilag Kishegyes község önkormányzata támogatta, a Nők Kishegyesi Fóruma biztosította a helyszínt, a fennmaradó költségeket pedig az Arcus saját forrásokból fedezte.