2024. április 19., péntek

Öt csapat esélyes?

A címvédő Golden State Warriors mellett a Boston Celticset, a Milwaukee Bucksot, a Phoenix Sunst és a Los Angeles Clipperst tartják favoritnak a szakértők az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) mi időnk szerint ma hajnalban rajtolt 77. idénye előtt.

A nyitónapon rögtön két slágermeccsre került sor, a legutóbb döntős Boston Celtics a Philadelphia 76erst fogadta, míg a júniusban hetedik trófeáját begyűjtő Warriors a 17-szeres győztes Los Angeles Lakerst látta vendégül. Utóbbiban az ötszörös bajnok LeBron James jubileumi, 20. szezonjára készül – még kettő hiányzik neki a Vince Carter által tartott rekordhoz –, és az NBA külön visszaszámláló applikációt hozott létre, amelyen követni lehet, hogy a 37 éves klasszisnak hány pont hiányzik még Kareem Abdul-Jabbar ligacsúcsához (38 387 pont), a számláló jelenleg 1325-ön áll. A statisztikusok szerint a történelmi pillanat James 49. meccsén jöhet el.

Az esélyesek listáján csak 19. Lakers – amely legutóbb 2020-ban ünnepelhetett – dolgát nehezíti, hogy Russell Westbrook comb-, Anthony Davis hát-, a németekkel szeptemberben Európa-bajnoki bronzérmes Dennis Schröder pedig ujjproblémákkal küszködik.
A Warriors kispadján a játékosként és vezetőedzőként összesen tízszeres bajnok Steve Kerr sem lehet nyugodt, mivel két alapembere nemrég összeszólalkozott egy tréningen, és Draymond Green ököllel kiütötte Jordan Poole-t, ráadásul öt előszezonos meccsükből a San Franciscó-iak csak hármat tudtak megnyerni.

A tavalyi bajnok Milwaukee továbbra is görög sztárjára, Jannisz Antetokunmpóra épít, a Los Angeles Clippers kerete nem sokat változott, a kaliforniai gárda stílusát az új idényben is Paul George, John Wall és az egyéves kényszerszünet után pályára lépő Kawhi Leonard szabja meg, a Phoenix pedig főként Chris Paultól és Devin Bookertől várja a sikereket. A nagydöntőben 4:2-re alulmaradt Boston biztosan nélkülözni fogja sikerkovácsát, Ime Udokát, a vezetőedző ugyanis június 30-ig nem ülhet le a kispadra, mivel illetlen viselkedésen érték a klub egyik női alkalmazottjával.

Leonardhoz hasonlóan egy kihagyott idény után tér vissza Jamal Murray is az elmúlt két szezon legjobbjává választott Nikola Jokić mellé Denverben, mint ahogy a tavaly április óta harcképtelen Zion Williamson is újra elkápráztathatja majd a New Orleans-i közönséget.

Az alapszakasz április 9-ig tart, a rájátszás az úgynevezett „playin” párharcok után, április 15-én kezdődik, a nagydöntő június 1-jén startol és legkésőbb 22-én ér véget.