2024. március 29., péntek

Százötven éves a Magyar Nyelvőr

Adán pénteken és szombaton rendezik meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat

Az adai születésű Szarvas Gábor nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtőjének tiszteletére holnaptól Adán megrendezésre kerülő nyelvművelő napok központi témája ezúttal éppen az általa 1872-ben alapított, 150 éves Magyar Nyelvőr lesz. Az idei Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozat pénteki és szombati műsorán szerepel majd játékos nyelvi vetélkedő, tematikus kiállítás, beszédverseny, koszorúzási ünnepség és tudományos tanácskozás is.

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület és a Szarvas Gábor Könyvtár, valamint az adai Cseh Károly Általános Iskola és Műszaki Iskola által szervezett nyelvművelő napok rendezvénysorozata pénteken 9 órakor kezdődik az általános iskolák 4. és 7. osztályos tanulói számára szervezett játékos nyelvi vetélkedővel a helyi általános iskolában. A 7. osztályos diákok versenyének döntőjét 11.30 órától már az adai színházteremben bonyolítják le. Közben 10.30 órától a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében szakkiállítás nyílik, valamint ismertetik a könyvtár pályázatának eredményét. A középiskolás tanulók beszédversenyét 15 órától tartják meg az adai községháza dísztermében.

A nyelvművelő napok szombaton 9.30 órakor koszorúzási ünnepséggel folytatódik Szarvas Gábor adai mellszobránál. A rendezvénysorozat a 10 órakor kezdődő tudományos tanácskozással zárul az adai községháza dísztermében. A téma: 150 éves a Magyar Nyelvőr. Előadást tart: Constantinovits Milán doktorandusz (Budapest), dr. Hódi Éva (Ada), dr. Molnár Csikós László (Ada), dr. Pomozi Péter (Budapest), Varga Éva mesterhallgató (Újvidék), dr. Zékány Krisztina (Budapest). A rendezvénysorozat támogatója Ada község önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács.