2024. április 18., csütörtök

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Megnyílt kedd este a Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, amelyet két év kihagyás után ismét a hagyományos formátumban, jelenléti rendezvényként tartanak meg.

Nagy öröm újra találkozni szerzőkkel, kiadókkal, partnerekkel, hiszen a személyes találkozás minden eddiginél fontosabb – emelte ki a megnyitó előtt tartott tájékoztatóján Jürgen Boos, a 74. alkalommal megrendezett vásár igazgatója, hozzátéve, hogy a közvetlen párbeszéd „enyhíti a polarizációt”, a megosztottságot.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja a vásárt megnyitó ünnepségen kiemelt téma volt. A fő szónok, Frank-Walter Steinmeier német államfő beszédében kiemelte, hogy a könyvtáraktól a könyvkiadó vállalatokig az egész ukrán könyves szakma súlyosan megszenvedi az orosz támadást, ezért segíteni kell.

A vasárnapig tartó vásáron 95 országból 4000 vállalkozás vesz részt kiállítóként – köztük könyvkiadók, terjesztők, irodalmi ügynökségek –, és több száz szerző mutatkozik be új vagy első munkájával. A rendezvény az első három szakmai nap után átalakul irodalmi fesztivállá, amelyre több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót szerveztek.

A vásár előestéjén adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Német Könyvdíjat. A 25 ezer euróval járó elismerést egy elsőkönyves svájci író, Kim de l’Horizon kapta Blutbuch című művéért, amelyen tíz évig dolgozott.