2024. március 28., csütörtök

Izrael légitámadás-jelző rendszer kifejlesztésében segít Ukrajnának

Izrael felajánlotta szerdán Ukrajnának, hogy a civilek védelmében segít légitámadás-jelző rendszert kifejleszteni. A Reuters szerint ez némi elmozdulást jelent Izrael eddigi politikájában, miszerint semmilyen katonai segítséget nem nyújt Ukrajnának az ellene folyó háborúban.

Kijev korábban olyan eszközt kért Izraeltől, amellyel elháríthatók az Oroszország által gyaníthatóan használt, iráni gyártmányú drónok.

Ukrajna izraeli nagykövete most is olyan légvédelmi rendszert kért Izraeltől, amellyel le tudják lőni a támadó drónokat, de Beni Ganz védelmi miniszter határozottan visszautasította, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnának.

Bár Izrael kezdettől fogva elítélte Ukrajna megtámadását, csak humanitárius segítséget hajlandó nyújtani neki, mert fenn akarja tartani együttműködését Oroszországgal a szíriai háborúban, és mert nem akarja, hogy az oroszországi zsidókat retorziók érjék.

Ukrajna kedden ismét kértre Izrael segítségét, mert az orosz hadsereg számos drónnal - feltehetőleg iráni gyártmányú Sahed-136-os kamikazékkal - támadta. Irán tagadja, hogy drónokat adott volna el Oroszországnak, Moszkva pedig hallgat a vádról.

Irán a drónok mellett föld-föld rakétákat is felajánlott Oroszországnak – állítja a Reuters hírügynökség saját értesülései alapján.

Izrael most azt kérte Ukrajnától, hogy írja le, milyen légitámadás-jelzésre van szüksége – közölte Ganz európai uniós nagykövetekkel hivatalának közlése szerint. Ez alapján Izrael tud majd segíteni Ukrajnának egy olyan rendszer kifejlesztésében, amellyel előre figyelmeztetni lehet a civileket a légitámadásokra – tette hozzá a miniszter. Ganz az ügyben csütörtökön beszél ukrán hivatali kollégájával, Olekszij Reznyikovval.