2024. április 25., csütörtök

Mindenki a maga oldalára húz

Mit követel Oroszország, Ukrajna, az EU és az USA Szerbiától?

Ukrajna hálás Szerbiának a sok támogatásért, de abban a helyzetben, amikor gyerekeket ölnek meg, az ukrán polgároknak neház megérteni azt, hogy egy ország nem tudja eldönteni, melyik oldalra álljon, fogalmazott Volodymyr Tolkach, Ukrajna szerbiai nagykövete a Szerbiai RTV műsorában.

– Ez nem csak az én álláspontom, hanem az ukránok álláspontja – mondta Tolkach.

Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete szerint Szerbiának még alaposan meg kell fontolnia nemzeti érdekeit, és – mint fogalmazott – biztos benne, hogy előbb-utóbb belátja, hogy az a Nyugaton van.

– Szerbia évtizedek óta jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal – mondta Hill, hozzátéve, hogy Szerbiának meg kell szólalnia, ugyanis Oroszország brutálisan támadja szomszédait.

Alekszandr Bocan-Harcsenko belgrádi orosz nagykövet hangsúlyozta, szerinte Szerbia nem áll be a szankciókat bevezetők sorába, ugyanis azok az államok nem gondolnak polgáraik jólétére. A koszovói kérdésről szólva Bocan-Harcsenko kiemelte, Moszkva célja, hogy a megoldás Belgrád és Pristina megállapodásán alapuljon, és a megoldás megfeleljen Belgrád érdekeinek.

Emanuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője hangsúlyozta, hogy Szerbia a nemzetközi fórumokon egyértelműen állást foglalt Ukrajnával kapcsolatban, de az EU többet szeretne tudni a szankciókról. Mint mondta, minden tagjelölt ország kötelessége, hogy külpolitikáját fokozatosan összehangolja az EU közös kül- és biztonságpolitikájával.