2024. április 25., csütörtök

Játékok kukoricával

Hagyományőrző rendezvény Zentagunarason

A zentagunarasi Mag Hagyományápoló Egyesület megszervezte a Hagyományos kukoricatörés elnevezésű rendezvényét. A szombaton megtartott eseménynek azonban komolyan betett a szárazság, ugyanis már nem volt kukorica, amit le lehetett volna törni. Így a négyfős csapatok nem kukoricatörésben, hanem kukoricához köthető versenyszámokban küzdöttek meg egymással.

Dudás Ilona, a Mag egyesület tagja és az esemény egyik szervezője arról számolt be a médiának, hogy idén 13. alkalommal tartották meg a rendezvényt.

– Ezen a napon kukoricatörésnek és szárvágásnak kellett volna zajlania, viszont olyan idő volt az idén, hogy nem igazán termett kukorica. Viszont nem szerettük volna, hogy megszakadjon a hagyomány, ezért úgy szerveztük meg, hogy kukoricával kapcsolatos játékokat találtunk ki. Gyermek- és felnőttcsapatok vettek részt ezekben, emellett megtartottuk a babgulyásfőző versenyt is. A csapatok mellett mi is főztünk, így éhen senki sem ment haza – mondta el a szervező, majd arról is szólt, hogy a találkozó célja a hagyományőrzés volt.

– Egyesületünk célja, hogy megtartsuk a hagyományokat, a tájház és a találkozó is ezt a célt szolgálja. Szeretnénk, hogy a gyerekek lássák, hogy valaha nem kombájnnal törték a kukoricát, hanem kézzel, és szárat vágtak. A találkozóra a helyiek mellett a környékről is érkeztek csapatok – számolt be Dudás, majd hozzáfűzte, hogy a rendezvényt helyi vállalkozók támogatták, valamint a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya község önkormányzata és a zentagunarasi helyi közösség.

Hagyományos kukoricatörésnek az idén vendége volt Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára is. Az államtitkár újságírói kérdésre elmondta, hogy az ilyen jellegű rendezvények nagy jelentőséggel bírnak.

– Egy hagyományos kukoricatörő versenyről van szó, és ezek azok az összejövetelek, amikor egyrészt a fiatalok meg tudják ismerni a hagyományokat, hogy őseink hogyan törték a kukoricát, mi a csuhé, mi a szár. Megtudhatják, hogy ekörül milyen munkák voltak, és milyen nehéz tevékenység volt régen a kukoricatörés. Ilyenkor megadatik az a lehetőség is, hogy kormányzati szerepvállalásból eljöjjünk ezekre a rendezvényekre, és el tudunk beszélgetni a helyi gazdákkal. Be tudunk nekik számolni a minisztérium újdonságairól, ők pedig elmondják, hogy min kellene változtatni, mit kellene beépíteni a támogatási rendszerbe – mondta el az államtitkár.

A felsőhegyi csapat őszi dekorációja (Lakatos János felvétele)

A felsőhegyi csapat őszi dekorációja (Lakatos János felvétele)