2024. április 19., péntek

Vadászház és közösségi tér egyszerre

Új vadászotthont adtak át rendeltetésének Bácskossuthfalván

Új épületből indulnak és térnek vissza a bácskossuthfalvi Fácán Vadászegyesület tagságához tartozók és vendégeik a település határába szervezett vadászatok alkalmával. A székházat a régi otthon melletti telken építették fel, a könnyűszerkezetes építmény felszentelését vadászat és az elejtett vadat megtisztelő szertartás előzte meg, amelyen részt vett a házigazda egyesület tagsága, topolyai, bajsai és pacséri vendégek közreműködésével, illetve a vadászterület felügyelője, Želimir Kiževski.

A bácskossuthfalvi vadászok új otthona (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi vadászok új otthona (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kurucz Tibor, a Fácán Vadászegyesület elnöke elmondta, hogy a szervezethez 40 tag tartozik, és az új székház ennek szellemében épült 60 személyesre, belső tere alkalmas a családtagok, vendégek befogadására is egy-egy társasest alkalmával.

– Közepes létszámú társaságnak számítunk, egy-egy vadászat alkalmával 25 aktív tagot tudunk megmozgatni, és ők azok, akik a munkaakciókból is kiveszik a részüket. Hogy ezek a megmozdulások milyen sikeresek, arról az is tanúskodik, hogy a vadállományunk létszáma és állapota meggyőzően az országos élvonalhoz tartozik. Így például a leggazdagabb őzállomány a mi területünkön található. Sajnos az idei nyári szárazság beláthatatlan károkat okozott a bácskossuthfalvi határban hagyományosan gazdag nyúlállományban – tette hozzá Kurucz Tibor.

Papp László, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke üdvözőbeszédében elmondta, hogy a helyi közösség nagy örömmel támogatja az aktív és előremutató tevékenységet folytató egyesületeket.

– A Fácán Vadászegyesület falunk 24 bejegyzett civil szervezete közül – az egyházakat nem számítva – a legrégibb, 115 éves, de maga a vadásztevékenység egyidős falunk 1875-ös betelepítésével, amit dokumentumokkal is tudunk igazolni. Hosszú és rögös út vezetett eddig, de a tervszerű vadgazdálkodásnak, fásításnak, erdősítéseknek köszönhetően nemcsak példaértékű módon építik falunk jó hírét országos és nemzetközi szinten vadászaink, hanem egy újabb közösségi térrel is tudták gazdagítani közösségünket – mondta a tanácselnök.

A vad előtt tisztelgő szertartást Hajdú Sándor vadászmester vezette le, és elárulta, hogy a társaság nem mulasztja el a mindenkori vadászhagyományok betartását, vagyis megadni a tiszteletet az elejtett vadnak. A szervezet vezetőségi tagja hozzátette, hogy a régi vadászház komoly felújításra szorult, a szervezet már ezekkel a feltételekkel nem tudta bérbe adni, ezért döntöttek az eladás mellett. Az így befolyt pénzből építették fel az új otthont.

Nagy Tibor történész, aktív vadász számára a vadászat az élményt, a barátságok fenntartását is jelenti, és reményét fejezte ki, hogy igazi közösségi térként tudja majd a helyét betölteni.

– Olyan vadászházra van szüksége a szervezetünknek, amit fenn tudunk tartani és belakni. Az előző méretes otthon tatarozására és fenntartására már nem lett volna lehetőségünk a létszámunk miatt sem. Tervezzük még egy kültéri sütöde kialakítását, illetve az épület további bővítését az igényeknek megfelelően – tette hozzá Nagy Tibor.

A rendezvény apropóján a vadásztársaság felügyelője, Želimir Kiževski elismerését fejezte ki, valamint abbéli reményét, hogy a nyári kánikula nem okozott pótolhatatlan károkat a vadállományban. Mint mondta, ezzel kapcsolatban a vadak tavaszra esedékes nyilvántartásba vétele alkalmával lesznek pontos információk.

Nyitókép: A bácskossuthfalvi vadászok új otthona (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)