2024. április 25., csütörtök

Községnapra készül Magyarkanizsa

Szerdától változatos programok

Négynapos ünnepségre készül Magyarkanizsa község, annak napját méltóképpen megülni. A község napján a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóját ünneplik, napra pontosan október 20-án. Az október 19-én, szerdán kezdődő programsorozatba egykori és jelenlegi helybeliek is bekapcsolódnak. Most is megmutathatja Magyarkanizsa, hogy milyen gazdag művészekben, a szervező önkormányzat pedig hazahívja a külföldön élőket, szárnya alá veszi az itthoniakat, így kialakítva egy sokrétű, színvonalas ünnepet. A várható eseményekről Vranić Váradi Lívia, a szervezőbizottság tagja, az önkormányzat munkatársa, a műsorok színvonalas levezetésének megszokott személye számolt be részletesen, aki elmondta, hogy szerdán 17 órakor a József Attila Könyvtárban nem mindennapi könyvbemutatóval kezdik a községnapi programok sorozatát. A Magyarkanizsáról szóló könyvek bemutatóján az eddig megjelent, Magyarkanizsa történetét/történelmét bemutató kötetekről hallhatnak, amelyek a Délvidék Kutatóközpont gondozásában láttak napvilágot. Az érdeklődők megismerhetik egyebek között a Magyarkanizsa község a múlt század fotóin című kötetet, amelynek fotóit Magyarkanizsa polgárai gyűjtötték, adták kölcsön a könyvhöz. A régi és új magyarkanizsai könyveket Fejős Sándor, Forró Lajos és Kávai Szabolcs méltatja. Szerdán 19 órakor egy különleges produkció tölti be a Művészetek Háza nagyszínpadát. Kalmár Ákos/Ziggurat Project Esumi és Asao című egyfelvonásos kortárs táncelőadása következik élő zenével. Csütörtökön és pénteken délelőtt helytörténeti előadásokat szerveznek a diákoknak, akiknek Valkay Zoltán és Kávai Szabolcs mesél a helytörténeti fontosságokról a Fő téren.

– Október 20-án a városháza dísztermében 12.30-kor sor kerül a nyilvános elismerések ünnepélyes átadására. Ebben az évben dr. Bús Mária részesül Pro Urbe díjban, köszönő oklevélben pedig dr. Goran Lazić, Raffai Mária, Szél János, Gordos Péter, Tillinkó Zsuzsanna, és a Juventus Pro Urbe díjat Sós Nóra kapja majd. A délután folyamán a hagyományos programelemekkel folytatódik a rendezvény, a Halász téren, a település legősibb pontján koszorúzásra és megemlékezésre kerül sor, ahol fejet hajtunk az elődeink előtt – hangsúlyozta Vranić Váradi Lívia, aki a további programokat is felsorolta: a Dobó Tihamér Képtárban 17 órakor Art apologia Cnesapiens munkacímmel Aleksandar Oklobdžija festményeinek és vektorgrafikáinak kiállítását nyitják meg. 18 órakor a Művészetek Háza nagytermében a községnapi ünnepi műsorban a Szerbiai Rádió és Televízió Big Bandjének koncertje lesz hallható. Az ünnepi hangverseny keretében ismert hazai és külföldi filmek zenéje csendül fel a méltán elismert és színvonalas Big Band-hangzásban.

Pénteken 17 órától Valkay Zoltán vezetésével megismerhetjük a központban található épületek múltját, történetüket, értéküket. Többet is megtudhatunk az ún. tulipános házról, a városháza építéséről és arról is, hogyan nézett ki egykoron a Fő tér.

A Dragan Jovanović szerkesztésében, a magyarkanizsai önkormányzat és a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet gondozásában megjelent régészeti kiskönyv a Halász téren feltárt régészeti ásatások eredményeit mutatja be – ezt láthatják az érdeklődők pénteken 18 órától a képtárban. A könyvből kiderül, milyen volt az élet a bronzkor idején, hogyan éltek elődeink a mostani város helyén, és milyen régészeti emlékek maradtak ránk. A kiadvány rendkívüli jelentőséggel bír Magyarkanizsa történelmét-történetét tekintve: olvasmányos módon, rengeteg illusztrációval, fotóval gazdagítva világít rá arra, hogy a város története a régmúltba nyúlik vissza.

Pénteken 19 órától Gordana Kostić opera-énekesnő estje következik, szintén a Cnesa nagyszínpadán. A jelenleg Londonban élő opera-énekesnő mindig szívesen jár haza, Magyarkanizsára, és most örömmel ajándékozza meg a helyieket és az érdeklődőket ezzel a kivételes művészeti esttel. A kifejezetten erre az alkalomra összeállított koncert során a legnevesebb operaszerzők csodálatos áriáit hallhatjuk majd. Felcsendülnek Dvořák, Rossini, Bizet és mások művei. Gordana Kostićot a szabadkai Görög Enikő zongoraművész kíséri zongorán.

A szombat pedig a sporté! A Magyarkanizsai Gyógyfürdő sportcsarnokában a Potisje Birkózóegyesület szervezésében megtartják a XIII. Csaba Ferenc-emlékversenyt. Tizenhét külföldi csapat részvételével rendezik meg az idei emlékversenyt. Négy küzdőtéren kötöttfogásban, korosztályok szerint versengenek majd a résztvevők.

Vranić Váradi Lívia elmondta, hogy a községnapi programsorozat minden programjára ingyenes a belépés, és a szervezők sok szeretettel várják az érdeklődőket. @sz=j