2024. április 19., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Szalah zsenialitása döntött

Gyakran pufogtatott közhely, hogy a szuperrangadókon nemritkán egyetlen sztár egyetlen villanása dönt akár a három pont sorsáról is, és az a mondás bizonyos alkalmakkor be is igazolódik. Ilyen volt az idén váratlanul sokat botló Liverpool és az újabb bajnoki címre törő Manchester City összecsapása is, amelyen Jürgen Klopp fiai azért léptek az Anfield gyepére, hogy belekapaszkodjanak az utolsó szalmaszálba – a tíz pont feletti hátrányra tekintve a 11. fordulóban sem túlzás ez a kijelentés. A parázs hangulatú meccsen sok helyzet alakult ki, de a jég csak a 76. percben tört meg, amikor Mohamed Szalah varázslata valóban mindhárom pont sorsát eldöntötte: az egyiptomi klasszis saját kapusa, Alisson kirúgásával lódult meg a félpálya környékén, összes védőjét lerázta, majd kapura törve ellőtt a kitámadó Ederson mellett. Helyzetek ezután is akadtak, Kloppot pedig szövegelésért kiállította Anthony Taylor játékvezető, de az eredmény már nem változott, a Mersey-partiak egy meccsel kevesebbet letudva, 10 pontos hátránnyal követik a Cityt, 14-gyel az éllovas Arsenalt.

Franciaországban a PSG Neymar góljával verte a nagy rivális Marseille-t, Olaszországban pedig a bajnoki címvédő Milan és a nagy kihívó Napoli is győzött vasárnap este. Spanyolországban tovább kapaszkodik az élmezőnyhöz a Betis, a Bundesligában pedig a – tabella alapján – két derbi közül a Bayern ötöst vágott a Freiburgnak, a másik meglepetés-élgárda, az Union viszont Haberer duplájával le tudta győzni a nagyobb nevű riválist, a dortmundi Borussiát.

Angol bajnokság, a 11. fordulóban: Liverpool–Manchester City 1:0. Az élcsoport: Arsenal 27, Manchester City és Tottenham 23 pont stb. Francia bajnokság, a 11. fordulóban: Monaco–Clermont 1:1, PSG–Marseille 1:0. Az élcsoport: PSG 29, Lorient 26, Lens 24 pont stb. Német bajnokság, a 10. fordulóban: Union–Borussia (D) 2:0, Bayern–Freiburg 5:0. Az élcsoport: Union 23, Bayern 19, Freiburg 18 pont stb. Olasz bajnokság, a 10. fordulóban: Napoli–Bologna 3:2, Verona–Milan 1:2. Az élcsoport: Napoli 26, Atalanta 24, Milan 23 pont stb. Spanyol bajnokság, a 9. fordulóban: Espanyol–Valladolid 1:0, Betis–Almería 3:1. Az élcsoport: Real Madrid 25, Barcelona 22, Atlético Madrid, Betis és Real Sociedad 19 pont stb.