2024. április 24., szerda

Ukrajna valamennyi régiójában légiriadót rendeltek el

Ukrajna valamennyi régiójában légiriadót rendeltek el kedd reggel – jelentette a Sztrana.ua ukrán hírportál.

Közölték, a légiriadó Ukrajna – orosz megszálláson kívüli – teljes területén érvényben van.
Robbanások rongálták meg súlyosan Kijev két energetikai infrastrukturális létesítményét, írta Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A helyszínen mentők dolgoznak – tette hozzá.
Az ukrán média robbanásokról számolt be a dél-ukrajnai Dnyipróban, Krivij Rihben és Mikolajivban is. A régióban áramszünet volt. Dnyipróban két energetikai infrastrukturális létesítményt súlyosan megrongáltak a robbanások.
Mikolajiv kikötővárosban rakéta csapódott be egy lakóházba a hajnali órákban – mondta el a Reuters hírügynökségnek egy szemtanú. A rakéta teljesen megsemmisítette a belvárosi épület egyik szárnyát, hatalmas krátert hagyva maga után. A tűzoltók egy férfi holttestét emelték ki a romok közül. Az épület lakói az alagsorban húzódtak meg, amikor a rakéta becsapódott.
Vasárnap este dróntámadás érte a mikolajivi Everi tengeri terminált – közölték helyi tisztviselők. A becsapódás megrongálta az ottani napraforgó-tároló tartályokat, és lángra lobbantotta a belőlük kifolyó olajat.
Két robbanássorozat rázta meg kedd reggel a kelet-ukrajnai Harkivot is. A város polgármestere, Ihor Tyerehov a Telegramon azt írta, hogy öt percen belül két robbanássorozat volt a városban. Az adatok szerint a robbanások a város egyik ipari üzemének közelében történtek.
A Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomir polgármestere arról tájékoztatott, hogy a reggeli támadásokat követően a város áram és víz nélkül maradt.
Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat kedden azzal vádolta Oroszországot, hogy elrabolta a dél-ukrajnai Zaporizzsja oroszok által elfoglalt atomerőművének két vezető beosztású ukrán munkatársát. Oleh Kosztyukov informatikai vezetőt és Oleh Oseket, az erőmű igazgatójának asszisztensét hétfőn vitték el – írta a vállalat a Telegramon. "„Egyelőre semmit sem tudni hollétükről vagy állapotukról" – derült ki a közleményből.