2024. április 20., szombat

Lezárult Szép Vajdaság! fotópályázatunk tizenkettedik köre

Lencsevégre kerültek az eltűnő idők megfizethetetlen emlékei

Szép Vajdaság! fotópályázatunk 12. fordulójában az Eltűnő idők nyomában – Nagyszüleink hagyatéka témában vártuk a fotókat kedves Olvasóinktól. Pályázóink ez alkalommal is Vajdaság számos településéről küldték be fényképeiket, s mutatták meg az elmúlt idők ma is tündöklő varázsát a vajdasági magyarság mindennapjaiban.

A téma kapcsán leginkább a régi használati tárgyak, a népi motívumok, s a kézműves mesterségek ihlették meg pályázóinkat, de a mindennapok népszokásőrző mozzanatait megörökítő alkotások is szép számban érkeztek olvasóinktól, megerősítve ezáltal a gondolatot, hogy nagyszüleink hagyatéka ma is elevenen él a vajdasági magyar közösség tagjai körében.

Köszönjük Olvasóinknak, amatőr fotósainknak azt a hatalmas érdeklődést, amivel időről időre kitüntetnek bennünket, s fotópályázataink keretében megosztják velünk kiváló felvételeiket. Külön köszönjük pályázóinknak, hogy sok esetben ismertették velünk a fotón megörökített tárgyak eredetét, becsült korát, s a hozzájuk fűződő személyes történetüket is. A játékidő alatt szerkesztőségünkben is egy különleges, nosztalgikus légkör alakult ki, hiszen az alkotásokat szemlélve, mi magunk is felidéztünk egy-egy kedves emléket.

A beérkezett fotókat szakmai zsűrink – amelynek tagjai Ótos András és Molnár Edvárd fotósok, valamint Máriás Endre főszerkesztő-helyettes – gondosan bírálta el, és nagyon elégedettek voltak a beérkezett alkotásokkal, mert valóban nagyszüleink hagyatékának legbecsesebb kincsei tárulkoztak eléjük.

A sok kiváló fénykép közül kizárólag azokat díjazták, amelyek igazodtak a pályázat központi témájához, s az Eltűnő idők nyomait – Nagyszüleink hagyatékát jelenítették meg.

Az alkotásokat értékelő zsűri döntése értelmében a tizenkettedik kör győztese Ruppa Emil lett,  Gomboson készült fotójával. Nyereménye egy bácskai, fehér lyukhímzésű asztali futó, Sebők Valéria, a szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímző szakkör vezetője jóvoltából, valamint egy páros belépőjegy az újonnan megnyílt szabadkai Porcelánmúzeumba. A nyertes fotó emellett egy héten át a Magyar Szó Facebook-oldalának borítóképe is lesz.

A zsűri első különdíját Mirkov Rebeka érdemelte ki Hajdújáráson készült fotójával. Nyereménye egy pipacsmintás, kézzel festett üvegtál, Klinec Magdolna temerini üvegfestő felajánlásával, valamint egy páros belépőjegy az újonnan megnyílt szabadkai Porcelánmúzeumba.

A zsűri második különdíjasa Kara Bettina lett, Zentagunarason készült fotójával. Nyereménye egy csipkemintás, fehér kerámia tálca, amit Zelenka Flóra, a temerini TAKT kerámia-szakcsoportjának vezetője biztosít, valamint egy páros belépőjegy az újonnan megnyílt szabadkai Porcelánmúzeumba.

A bírálóbizottság külön dicséretben részesítette Lecsár Edit (Újvidék), Purda Mónika (Zombor) és Erdélyi Olívia (Királyhalom) alkotásait. Őket egy-egy, a Magyar Szó termékeiből összeállított ajándékcsomaggal jutalmazzuk meg, valamint egy-egy páros belépőjeggyel az újonnan megnyílt szabadkai Porcelánmúzeumba.

Szép Vajdaság! fotópályázatunk 12. fordulója ezzel lezárult, ellenben azok se búsuljanak, akik ebben a körben nem nyertek, hiszen Szép Vajdaság! fotópályázatunk rövidesen újabb témával jelentkezik!

Addig is keressék lapárusainknál a napilapunkat és lapozzák fel azt, hiszen a beküldött fotókból egy válogatással kedveskedünk, és honlapunkon is viszontláthatják a legjobb fotókat. 

Köszönjük, hogy velünk játszottak és azt, hogy együtt fedeztük fel Vajdaság csodáit!

Kérjük a nyerteseket, hogy az ajándékok átadásának egyeztetése céljából küldjék meg elérhetőségeiket a szepvajdasag@magyarszo.rs e-mail címre.