2023. február 8., szerda
BIRKÓZÁS

Kishegyesi sikertörténet

A községben új sportegyesület alakult, sok lurkó látogatja a birkózóedzéseket ott is, Bácsfeketehegyen is

Nagyon úgy fest, hogy Világos Adriana világraszóló sikerei után újabb sikersztorija lesz sportban Kishegyesnek. Történt ugyanis, hogy a nyáron az ottani gyerekek közül többen is megnézhették a Vajdasági Birkózóakadémia bemutatóját, s ezen annyira felbuzdultak a községben, hogy napokon belül új birkózóklubot regisztrálnak majd Kishegyes Birkózó-sportegyesület néven. A munka azonban már folyik. Szegedinszki Igor zentai testnevelő tanár Kishegyesen és Bácsfeketehegyen előbb 25-25 gyereknek tartott mozgáskoordinációs edzéseket, de a csoportok azóta már 35-35-ös létszámra duzzadtak, és folyamatosan növekszik az érdeklődés a birkózóedzések iránt, nemcsak a fiúk, hanem a lányok körében is. „A nyár végén kezdtük meg az edzéseket, közben megkaptuk az akadémiától a szőnyegeket Kishegyesre és Bácsfeketehegyre is. Minket is meglepett a nagy érdeklődés, de a gyerekek szorgalmasak, heti két edzésük van itt és Feketicsen is” – mondta az edző.

A kishegyesi gyerekek az edzővel és az akadémia képviselőivel (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi gyerekek az edzővel és az akadémia képviselőivel (Lakatos János felvétele)

Mindezt persze az akadémián is élénken figyelik, s a küldöttsége csütörtökön járt Kishegyesen, ahová nem üres kézzel érkeztek, hanem pólókat és tréningruhákat is vittek. A vendégeket Sárközi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke fogadta, s elmondta, az önkormányzat egyként állt az új klub mögé, de senki sem számított ilyen kirobbanó érdeklődésre, a szülők szorgalmasan hordják a legkisebbeket is az edzésekre. Az akadémiáról érkezett vendégek megtekintették a tréninget, s volt ám vidulás, mert kiderült, Szegedinszkinek lesz mit behoznia, hiszen volt olyan iskolás gyerek, aki nem tudott bukfencezni!

Bálint Zoltán és Sárközi István a sportfelszerelést osztotta a kishegyesi iskola tornatermében (Laták István felvétele)

Bálint Zoltán és Sárközi István a sportfelszerelést osztotta a kishegyesi iskola tornatermében (Laták István felvétele)

A lényeg azonban nem ezen volt, hanem a felszerelésen. A fiúk és a lányok csillogó arccal vették fel az akadémia logójával ellátott sportfelszereléseket, s feszítettek is utána benne, sokkal jobban ment már a fotózkodás.

– Az akadémiai alapítványnak az egyik feladata – amellett, hogy az akadémián bent lakó sportolóknak biztosítsa az edzési és más feltételeket –, hogy szélesítse a vajdasági magyar birkózás alapjait, és ennek az akciónak az egyik első állomása lett Kishegyes és Bácsfeketehegy, gondolva persze az akadémiai toborzás későbbi fázisára is. Ezzel a szerbiai, sőt az egyetemes magyar birkózás is gazdagodik, hiszen itt is a lakosság nemzeti összetétele alapján gyűltek össze a lurkók. Szeretnénk, hogy az itt élő emberek érezzék, gondjukat viseljük az itteni sportolóknak is, így elsőre a szőnyegeket, a pólókat és a melegítőket biztosította az akadémia, de szeretnénk odafigyelni a kishegyesi szakemberek kiképzésére is, bár ezen a téren még nagyon sok a tennivaló, hiszen újdonságnak számít errefelé a birkózás. A vajdasági magyarságnak viszont kiemelkedő alakjai voltak ebben a sportágban, s ha csak a legutóbbi világbajnokságot vesszük, akkor is két új világbajnokkal, Nemes Mátéval és Nagy Szebasztiánnal büszkélkedhetünk. Reméljük, hogy ez újabb nagy löketet ad a kluboknak a tömegesítés terén. Ezzel nekünk, birkózó-szakmunkásoknak is megnő a feladatunk, és a Kozma István Magyar Birkózóakadémia szakvezetőségével karöltve azon leszünk, hogy a jövőben is nagy bajnokokat neveljünk ki – mondta Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője, aki azt is elárulta, hogy ettől a héttől kezdve az akadémia szakértői, edzői rendszeresen ellátogatnak majd az említett településekre, s elkezdik a birkózás fortélyait tanítani a lurkókkal. Az akadémia küldöttsége egyébként szerdán Bácsfeketehegyre viszi majd a sportfelszereléseket…

A Zenta birkózópalántái feszítettek az új szerelésben (Gulyás Réka felvétele)

A Zenta birkózópalántái feszítettek az új szerelésben (Gulyás Réka felvétele)

Kishegyesen tehát most ismerkednek ezzel a sportággal, Zentán viszont nagyon értenek hozzá. Az akadémia természetesen az itt működő klubokról sem feledkezett meg, hanem pénteken ellátogatott hozzájuk is. Örömmel volt tapasztalható, hogy a Zentában ismét nagy a zsivaj a legkisebbek edzésén, sok újabb fiúcskával bővült a klub tagsága, rájuk Antal Zoltán, Surányi Martin és Pintér Áron figyel, mert azért a fegyelemmel még bajnok vannak. A Zenta után a Hercules is sorba került, ahol örömmel láthattuk, hogy többek között az egykori kiválóság, Szabó Palóc Nándor tartja az edzést, ők pedig elárulták, hogy a klub a jelenlegi igen szűkös termecskéből egy nagyobba, 340 négyzetméteresbe költözhet be a közeljövőben.

A Herculesról sem feledkezett meg az akadémia

A Herculesról sem feledkezett meg az akadémia