2024. április 19., péntek

Méretes kormány új arcokkal

Huszonöt minisztériuma lesz az új kabinetnek – A szocialisták részvétele biztosra vehető

Kedden, a szerbiai képviselőház őszi ülésszakának első ülésén, a ház elé kerül a minisztériumokról szóló törvény módosítási javaslata is, melynek értelmében az új kormánynak 25 minisztériuma lenne, néggyel több a jelenlegi, ügyviteli mandátumát töltő kabinetnél.

A javaslat szerint új tárcának számít a tudományos, technológiai fejlesztési és innovációügyi minisztérium, az idegenforgalmi és ifjúságügyi tárca, a tájékoztatási és távközlésügyi minisztérium, valamint a közberuházásügyi tárca is.

Diplomáciai forrásokra hivatkozva a belgrádi média  azt közölte, hogy az új kormánynak, melyet a továbbiakban is Ana Brnabić vezet majd, 25 százalékban új arcok jelentik majd a minisztereit, közülük sokan párton kívüliek, vagy a nyilvánosság számára kevésbé ismert politikusok lesznek.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke vasárnap este eloszlatott minden kételyt annak kapcsán, hogy pártja a jövőben is részét képezi-e majd a hatalmi többségnek. Úgy fogalmazott, hogy az Aleksandar Vučić államfővel folytatott vasárnapi megbeszéléseit követően teljesen egyértelművé vált, hogy a szocialisták a jövőben is részt vesznek a kormány munkájában, Vučić és maga is készen áll arra, hogy folyassa a múltban megkezdett politikai partnerséget. Mint mondta, egyetértettek abban is, hogy a két párt jelentős eredményeket ért el a 2012 óta tartó együttműködés során, s mind a ketten azt tartják Szerbia érdekének, hogy e szervezetek közösen hozzák létre a leendő kormányt is, s szavatolják annak működéséhez a parlamenti többség jelentős részét.

A hét folyamán a Szerbiai Szocialista Párt legmagasabb szervei megtartják azokat az üléseket, amelyeken jóváhagyják a Vučić és Dačić közötti megállapodást, a kormány munkájában való részvételre vonatkozó döntést – jelentette be a szocialisták vezetője, aki az ország külpolitikai irányultságáról is szólt, s azt mondta, Szerbiának elsősorban saját érdekeit kell figyelembe vennie akkor, amikor Brüsszelben tárgyal, s képmutatónak nevezte azt a legújabb uniós elvárást, melynek értelmében országunknak is az uniós vízumpolitikát kellene alkalmaznia harmadik országokkal szemben az illegális bevándorlás megfékezése végett.

VASÁRNAP ELNÖKSÉGI ÜLÉS

Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt alelnöke bejelentette tegnap, hogy a legnagyobb hatalmi párt elnökségi ülését minden bizonnyal október 23-án, vasárnap tartják meg, ezen végleges döntést hoznak a kormány megalakításával kapcsolatban, a koalíciós partnerek kijelöléséről. Az új kormány mindenképpen alkotmányos határidőn belül alakul meg – tette hozzá, s mint mondta, nem tudja megerősíteni, hogy a médiában megjelent dátumnak megfelelően, éppen október 27-én áll-e fel az új kabinet, ez azonban, fűzte hozzá, nem is lényegi kérdés.

Vulin magatartása képmutató – vélekedett Zorana Mihajlović, és azt javasolta a belügyminiszternek, hagyja el a kormánykoalíciót (Fotó: Beta)

Vulin magatartása képmutató – vélekedett Zorana Mihajlović, és azt javasolta a belügyminiszternek, hagyja el a kormánykoalíciót (Fotó: Beta)

MIHAJLOVIĆ MELLŐZNÉ VULINT

Kormányon belüli vita is kialakult hétfőn, Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes, az SZHP elnökségi tagja ugyanis arra szólította fel Aleksandar Vulin belügyminisztert, a Szocialisták Mozgalmának elnökét, az SZHP állandó koalíciós partnerét, hogy hagyja el a kormánykoalíciót az Európai Unióval kapcsolatos negatív véleménye miatt, induljon önállóan a legközelebbi választásokon, mérje le ennek a politikának a támogatottságát a polgárok körében. Képmutatást tükröz Vulin magatartása – értékelte Zorana Mihajlović, mert az idő fogja megmutatni, hogy helyes vagy helytelen az európai integrációk támogatása, az azonban megengedhetetlen, hogy egy olyan személy dolgozzon a kormányban, aki határozottan ellenzi a szerbiai csatlakozást. A kormányfőhelyettes kifejtette, a kabinetnek az egyik prioritása éppen az uniós közeledés és csatlakozás. A nap folyamán Vulin válaszolt Mihajlović szavaira, ironikusan úgy fogalmazott, a miniszter feldúlt, mert már harmadszor nem választják meg kormányfőnek, pedig külföldi nagykövetségek ezt megígérték neki. Mint mondta, a feszültségét szerinte ezeken a nagyköveteken kellene levezetnie.

NEM LESZ MEGLEPETÉS

Az új kormány megalakítása kapcsán a Danasnak adott nyilatkozatában Bojan Klačar, a Szabad Választások és Demokrácia Központjának (CeSID) programigazgatója elmondta, az SZHP politikája eddig nem azt tükrözte, hogy könnyen hajt végre kádercseréket, ezért most is azon a véleményen van, hogy a kabinetben – bár megjelenhetnek új arcok – a megszokott személyek dominálnak majd, s ha valaki el is hagyja a kabinetet, megfelelő alternatívát szavatol számára a hatalmi párt.