2024. március 29., péntek

Szállt az ének, szólt a vers

A sajátos nevelést igénylő diákok őszi találkozóját tartották Zentán

A Thurzó Lajos Általános Iskolában szombaton tartották meg a sajátos nevelést igénylő diákok őszi találkozóját, immár tizenhetedszer. A rendezvényre a házigazdák és a helybéli Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének képviselői mellett 12 településről érkeztek diákok és pedagógusok, hogy egy napot együtt eltöltve mutassák meg a világnak, milyen ügyesek, kreatívak és szorgalmasok. Azért is fontos ez az esemény, hogy növelje a gyerekek önbizalmát, hogy ne csak otthoni, hanem más környezetben is szerepeljenek, ezáltal is legyen sikerélményük, ilyenkor is legyen alkalmuk barátkozni. A diákok szavalattal, tánccal, énekkel vagy jelenettel mutatkoztak be társaiknak az őszi színekbe öltöztetett tornateremben, a gyerekek ugyanis saját alkotásaikat is kiállították. A diákok bemutatkozását követően a jelen lévő tanárok Oláj Ibolya tanítónőnek, a rendezvény fő szervezőjének vezetésével tapasztalatot cseréltek az általuk alkalmazott tanítási és nevelési módszerekről és a diákok oktatása-nevelése során jelentkező gondokról. A találkozót a zentai Midnight Tánccsoport bemutatója zárta.

Oláj Ibolya napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az oktatás során figyelembe kell venniük a gyermekek értelmi szintjét, és csak fokozatosan lehet velük a tananyagot elsajátíttatni.

– Teljesen másképpen tanítjuk őket, mint a normál tagozatosokat, hiszen különböző segéd- és szemléltetőeszközöket is sokat használunk, és arra törekszünk, hogy ezek a gyerekek is minél jobban elsajátítsák a tananyagot – magyarázta Oláj Ibolya.

A rendezvény végén a szervezők a rendezvény főtámogatójának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak az ajándékával kedveskedtek a részt vevő diákoknak és pedagógusoknak.