2024. április 23., kedd

Megkezdték a Tarcal átfúrását

Ez lesz Szerbia leghosszabb alagútja

Megkezdődött az Ürögi-hágó alatti alagút építésének legfontosabb szakasza, a Tarcal hegy, azaz a Fruška gora átfúrása. A munkálatokat a terep és a talaj hosszas előkészítése előzte meg, mivel a Fruška gora földtani szerkezete nem kedvezett az építkezésnek. A két, egyenként 3,5 kilométeres alagút fúrását ugyanis júniusra jelentették be. Aleksandar Antić, a Szerbiai Korridorok igazgatója július elején azt mondta, a kivitelező kínai vállalat „szokásához híven alaposan előkészíti a feltételeket a munkálatok végrehajtásához”. 

Mint ismeretes, a szóban forgó átjárót Szerbia leghosszabb alagútjaként emlegetik, és a Fruška gora-i korridor részeként épül. A szerb kormány még 2020 szeptemberében hagyta jóvá a csaknem 48 kilométer hosszú közúti folyosónak az építését, amely Újvidék és Ruma között halad. A négysávos gyorsforgalmi út a Szabadka és Šid felé vezető autópályákat is összeköti. Legfontosabb célja viszont a Tarcal-hegyen való áthaladás megoldása, mely naponta tíztől tizenkétezer személygépjármű és 900 kamion áthaladását jelenti. Az alagúton való munkálatokat 2021 májusában kezdték meg.

A 3,5 kilométer hosszú alagúttal a nemzeti parkot és Ürög városát is megkímélik a nagy forgalomtól. Szerbia és Kína közös egyezményt írt alá a Tarcal-hegyi átjáró kiépítésére, ezzel egyidejűleg (2020-ban) aláírták a Tarcal-hegyi átjáró projektjéről szóló együttműködési megállapodást a kínai China Road and Bridge Corporation (CRBC) vállalattal, a Ruma–Újvidék gyorsforgalmi út beruházásának összköltsége 606 millió euró. A munkálatokvégét 2025 áprilisára tervezik.