2024. április 20., szombat

Az ár nem számít

Csak találjak szabad parkolóhelyet!

Napjaink ügyviteli rendszereinek működtetői tudatosan kerülik az ügyfelek, a vásárlók fülében esetleg negatívan hangzó kifejezéseket, az olyanokat, mint a színvonalcsökkenés vagy a drágulás.

Ez a jelenség mindegyik gazdasági rendszerben tapasztalható, magán és közszférában egyaránt. Az illetékesek nemrégiben bejelentették, hogy a városközpontban ún. extra parkolási övezetet alakítanak ki, amelyben legfeljebb csak egy óra hosszáig szabad majd parkolni, 70 dináros áron. Az új, extra zóna kialakításáról a végső döntést a városi képviselő-testület mondta ki, a terv szerint a legforgalmasabb és legközkedveltebb pontokon jelölik majd meg: mozik, színházak és üzletközpontok közelében.

A városi vezetés azért vezeti be az „újítást”, mert egy tanulmány felmérései azt mutatják, hogy a központban a parkolók túlzsúfoltak, ilyen módon igyekeznek megoldást találni a problémára. Nagy a valószínűsége annak, hogy többek között a Mihajlo Pupin sugárút, az Ilija Ognjanović, az Ignjat Pavlas, a Néphős, a Zsidó utca és a Pašić utca mellett húzódó, valamint a Trifković tér parkolóhelyeinek használata drágul meg. Mert akárhogy is forgatjuk a dolgokat, akármilyen szép megfogalmazásba (extra övezetet kap a belváros, átszervezik a parkolást, korlátozzák az időtartamot annak érdekében, hogy mindenkinek jusson) burkoljuk a tényállást, semmi másról nincs szó, csakis drágulásról. A parkolóhelyek száma marad, az autósok száma növekszik, a szegényebb vezetőket kitúrják a belvárosból. Ennyi. Egy kis matematikázás után kiderül az is, hogy a drágulás 157 százalékos, figyelembe véve a magasabb árat és a rövidebb tartózkodási időt…

Az extra zónában csak egy óra hosszát lesz engedélyezett a parkolás. A jegy ára 70 dinár lesz, a mostani 53 dinár helyett, ami most  120 percnyi, engedélyezett parkolásra vonatkozi (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

Az extra zónában csak egy óra hosszát lesz engedélyezett a parkolás. A jegy ára 70 dinár lesz, a mostani 53 dinár helyett, ami most 120 percnyi, engedélyezett parkolásra vonatkozi (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

Az újvidéki parkolási díjak megfizettetésével megbízott közvállalatban megmagyarázták, hogy a parkolás megfizettetése azért szükséges a nagyvárosokban, mert ilyen módon a korlátozott javakat, azaz a közterületet egyenletesebb elosztásban vehetik igénybe a polgárok, mint ha ingyenes lenne a parkolás. Ilyen módon érik el azt, hogy a belvárosok utcáin ne vesztegeljenek a gépkocsik huzamos ideig. Az extra övezet gondolata nem új, környékünkön már nagyban alkalmazzák, állítólag már 2010-ben 70 dináros óránkénti áron kellett volna fizetnünk az óránkénti parkolást Újvidék belvárosában, de az új megfizettetési modellt mégis még csak most vezetik be. A Parking servis közvállalat illetékese arról is említést tesz, hogy Belgrádban fél óra parkolás egy ilyen övezetben 100 dinárba kerül, Nišben pedig egy óra parkolásért 90 dinárt fizetnek az autósok. Čačakon használják azt a modellt, amelyet Újvidéken használtak mostanáig piros övezet bevezetés alatt, abban a szerbiai városban 65 dinárba kerül egy óra parkolás, 2 órás tartózkodási idő engedélyezett. Újvidéken állítólag még kedvezőnek is mondható a helyzet, hiszen létezik kék és fehér övezet is, amelyekben időkorlátozás nélkül parkolhatunk. Az imént említett tanulmány az óránkénti 100 dináros árat jelölte meg indokoltnak. Az újítás hat belvárosi parkolót fog érinteni, nagyjából 300 parkolóhelyet, mindenekelőtt ügyintézési központok közelében. Azoknak akarnak ilyen módon kedvezni, akik hivatalos ügyintézés miatt érkeznek a belvárosba, és viszonylag gyorsan túlesnek az adminisztrációs folyamaton. A tanulmány keretében végzett közvélemény-kutatás ugyanis rámutatott arra is, hogy az autósok többségének nem igazán számít, hogy mennyit kell fizetni a parkolásért, az a fontos számukra, hogy találjanak szabad helyet! – A szabad parkolóhely gyors fellelése megelőzi a közlekedési dugók kialakulását, a zökkenőmentesített forgalom csökkentett légszennyezést eredményez. Tehát nem új parkolási rendszerről beszélünk, csupán arról, hogy néhány belvárosi utcában a parkolási időt két óráról egy óra hosszára csökkentjük. Ez nem a parkoláslehetőségi körülmények kárára történik, hanem annak érdekében, hogy a helyelosztás egyenletesebbé váljon – üzenik a parkolásmegfizettető közvállalatból. A drágítás tényére nem tértek ki.