2024. április 19., péntek

Kampány az ittas vezetés ellen

Aleksandar Kravić, a városi tanács útkarbantartással megbízott tagja pénteken ellátogatott az Autóba csak józanul elnevezésű akció helyszínére, ahol a városi vendéglátóipari létesítményekben a helyi aktivisták az ittas vezetés ellen folytattak kampányt.

Az ittas vezetés elleni kampányt a Köztársasági Közlekedésbiztonsági Ügynökség szervezte az újvidéki önkormányzattal karöltve.

– Az újvidéki önkormányzat csatlakozott az ittas vezetés elleni kampányhoz, amelyet párhuzamosan  több szerbiai önkormányzatban is megszerveztek. Az akciónak az a lényege, hogy rámutassanak az ittas vezetés veszélyeire, hiszen köztudott, hogy az alkoholfogyasztás csökkenti a reakcióidőt, jelentős kihatással van a tájékozódásra, és az egyensúlyérzetre. Az akció során felkerestük az alkoholt fogyasztó személyeket, és elbeszélgettünk velük arról, milyen veszélyekkel jár az ittas vezetés. Különös hangsúlyt fektetünk a fiatal vezetők tájékoztatására, hiszen ők még tapasztalatlanok a közlekedésben. Körbejártuk azokat az újvidéki kávézókat, ahol alkoholt szolgálnak fel, és a vendégekkel alkoholtesztet végeztünk el, amely kimutatta, mennyi alkoholt tartalmaz a vérük. Ez egy újfajta kampány, amely világszerte bevált – magyarázta Kravić. Aleksandar Bulajić, a Szerb Közlekedésbiztonsági Obszervatórium Egyesület elnöke a szervezők nevében elmondta, az ittas vezetés elleni kampány legfőbb célja, hogy az alkoholt fogyasztó személyeket rávegyék arra, még véletlenül se üljenek a volánhoz ittasan, mert akár halált okozó sérüléseket is okozhatnak a lelkiismeretlen hozzáállásukkal. Továbbá, az sem mellékes, hogy az utóbbi időben drákói szigort vezettek be az ittas vezetők büntetése terén, ezért jelentős pénzbírságot kell fizetni a vétkezőknek, sőt még a hajtási engedélyt is bevonhatják tőlük.

A héten önkéntesek járták az újvidéki kávézókat, arra hívták fel a vendégek figyelmét, hogy milyen veszélyekkel jár az ittas vezetés (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A héten önkéntesek járták az újvidéki kávézókat, arra hívták fel a vendégek figyelmét, hogy milyen veszélyekkel jár az ittas vezetés (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– A projekt megvalósítását olyan vendéglátóipari létesítményekben végezzük, ahol alkoholos italokat fogyasztanak a vendégek, felajánljuk nekik, hogy leellenőrizhetik az véralkoholszintet, majd figyelmeztetjük őket, mekkora veszélyt jelent az ittas vezetés – mondta Bulajić.

A kampányban résztvevő aktivisták kulcstartókat adtak azoknak, akik hajlandóak voltak elvégezni az alkoholtesztet, valamint tájékoztató röpcédulákat osztottak szét.