2024. március 29., péntek

Alig észrevehetően, de emelkedőben a vízszint

Elmarad a villantós-pergetős verseny a Topolyai-tavon – Közel 650 egész évre szóló horgászengedélyt adtak ki

Van olyan mesterséges tó a közép-bácskai régióban, mely a nyári aszályos időszakban sajnos teljesen kiszáradt. A tiszta vizéről ismert Topolyai-tó vízszintje is jelentősen csökkent. Az utóbbi időben azonban azt tapasztalták, hogy a csökkenés megszűnt, illetve ha csak alig észrevehetően, de a víz szintje emelkedett is.

Mile Antunović hivatásos halőr, a Tó Környezetvédő Sporthorgász-egyesület elnöke elmondta, hogy a talajvíz szintjének emelkedése, valamint a szeptemberi-októberi esőzések eredményeként értelmezhető, hogy körülbelül egy centiméterrel emelkedett a tó vízszintje. Az aszályos időszakot az élővilág megsínylette ugyan, de nagyobb környezeti katasztrófa vagy halpusztulás szerencsére nem történt.

Tiszta vize, gazdag halállománya miatt a sporthorgászok kedvelt célállomása a topolyai mesterséges tározó. Nagyon sokan érdeklődnek az iránt is, hogy megszervezik-e idén is a villantós horgászversenyt. Antunović elmondása szerint úgy döntöttek, hogy erre most az alacsony vízszint miatt nem kerül sor, elsősorban azért, mert szinte lehetetlen lenne egyforma feltételeket, hasonló adottságokkal rendelkező horgászhelyeket biztosítani nagyobb számú versenyzőnek. Hozzátette azonban, hogy sok a sporthorgász. Eddig már mintegy 650 éves horgászengedélyt adtak ki, illetve ezenkívül 150 napi engedélyt. Örvendetesnek nevezte a tényt, hogy a fiatalok közül is egyre többen vannak, akik sporthorgászattal foglalkoznak, olyanok, akiknek példaértékű a hozzáállásuk, ugyanis általában nem zsákmányként tekintenek a kifogott halra, hanem valódi sporthorgászként viselkednek. Ami azt jelenti, hogy a zsákmánnyal lefényképezkednek, utána a halat visszaengedik a tóba.