2024. április 18., csütörtök

Otthonra találtak

Szombaton tartották meg a XVI. Kárpát-medencei Népdalkör Találkozót Palicson

A Palicsi Magyar Művelődési Egyesület szombaton tizenhatodik alkalommal tartotta meg az Elindultam szép hazámból... elnevezésű Kárpát-medencei Népdalkör Találkozóját Palicson, immár a nemrégiben felépített Palicsi Magyar Művelődési Központban. A rendezvény múltját és jelenét Csiszár Molnár Anna, az egyesület elnöke ismertette a sajtó képviselőinek.

A rendezvényt Dobó Márta nyitotta meg (Fotó: Molnár Edvárd)

A rendezvényt Dobó Márta nyitotta meg (Fotó: Molnár Edvárd)

– Az első népdalkör-.találkozót tizenhét évvel ezelőtt tartottuk. 2020-ban sajnos a járvány miatt elmaradt, így kerül most sor a tizenhatodik rendezvényre. Kezdetben volt a legtömegesebb a találkozó, akkoriban több mint kétszáz résztvevővel. Legelőször még a palicsi Nyári Színpadon szerveztük meg, aztán évről évre változott a találkozó helyszíne. Volt többek között a Vigadóban és a hajdújárási iskolában is. Az idei évtől kezdődően végre, mondhatjuk, hogy otthon, az egyesület új székházában szervezhetjük meg a népdalkör-találkozónkat. A Szederinda népdalkör előbb megalakult, minthogy az egyesület bejegyzésre került volna. Ők az évek alatt nagyon sok kapcsolatot építettek ki más népdalkörökkel, úgy Vajdaságban, mint a határon túl. Ezért is Kárpát-medencei a találkozó neve, mert mindig hívunk vendégeket a határon túli településekről. Idén Mélykútról érkezett a Szederinda citerazenekar. Összesen pedig tíz fellépőnk van. A központ nagyterme által adta lehetőségekből kifolyólag pedig százhatvan résztvevőt tudtunk fogadni. Így lett egy tartalmas és terjedelmes műsorunk. Mindegy két óra hossza áll a népdalkörök rendelkezésére, hogy meghallgassák egymás műsorszámait – nyilatkozta az egyesület elnöke.

A népdalkörök mintegy kétórás műsorban mutatták be népdaltudásukat

A népdalkörök mintegy kétórás műsorban mutatták be népdaltudásukat

Komáromi Lepár Krisztina Aranypáva- és Vass Lajos-nagydíjas padéi népdalénekes a rendezvény főcímdalát énekelte el, majd Csiszár Molnár Anna köszöntötte az egybegyűlteket, aki örömét fejezte ki, hogy immár a találkozó résztvevői is láthatják az egyesület új székházát. A találkozót Dobó Márta, a palicsi helyi közösség tanácsának elnöke nyitotta meg, aki arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a központ nem épülhetett volna meg a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács támogatása nélkül. A köszöntők után a házigazda egyesület Szederinda Népdalköre kezdte meg a fellépések sorát, majd további kilenc produkciót láthatott a közönség. A fellépők emléklapban részesültek. A találkozót közös éneklés zárta, melyen a résztvevők az A csitári hegyek alatt című népdalt énekelték el.