2024. március 29., péntek

Több tonna a környezetvédelemért

Elektromos hulladékgyűjtő akció Magyarkanizsa községben

Magyarkanizsa községben szeptember és október folyamán elektromos hulladékgyűjtő akciót szerveztek. Ez azért kivételes, mert a lakosoknak nem kellett messzebbre menniük, saját településeiken adhatták le az otthon feleslegesség vált elektromos berendezéseiket, amik már nem működnek, de nem kis darabok, így nem egyszerű megszabadulni tőlük. Magyarkanizsán szombaton reggel várták az érkezőket, ahol több jármű raktere megtelt – immáron szeméttel.

Tomin Zoran, a magyarkanizsai önkormányzat környezetvédelemmel megbízott tanácstagja is jelen volt az akciónál, mely - mint mondta - egyedülálló a környéken és a jövőben is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni az effajta megmozdulásokra. A helyiek pedig érkeztek, ki számítógéppel, kerékpáron szállítva azt vagy autóval mélyhűtőt hoztak a szombat délelőtti forgatagban.

Ezt az akciót az önkormányzat mintegy másfél millió dinárral támogatta a pénzben nem megfizethető környezet- és egészségmegóvás érdekében. A községből az elektromos hulladék tovább utazik, ezáltal tehermentesítve azt. A helyszínen a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert is örömének adott hangot, hogy ilyen sikeres akciót tudhatnak maguk mögött.

– Kilenc helyi közösségben volt helyi jellegű gyűjtési akció, így az emberknek nem kellett a faluból a városba vinni az elektronikai eszközöket. A lakosaink érdekében mindenhol megszervezzük a gyűjtést. Sikerességét bizonyítja, hogy szombat reggelig több mint másfél tonna gyűlt össze, és még nincs is a napnak vége – mondta Fejsztámer Róbert.

A jövő évben a tervek szerint ismét megszervezik majd a gyűjtőakciót egy tisztább és zöldebb környezetért.