2024. április 18., csütörtök

Percekben mért esély a túlélésre

Európában a hirtelen szívhalál évente 700 ezer emberéletet követel, épp ezért nagyon fontos ismerni az újraélesztés technikáját – nyilatkozta Dragan Radovanović, a szerbiai Vöröskereszt elnöke Belgrádban az újraélesztési világnap alkalmából tartott tanfolyamon. Hozzátette, hogy Szerbiában évente 7000 ilyen esettel találkozunk, amelyek közül 4500 kórházon kívül történik, ami még inkább szükségessé teszi a technika széleskörű elsajátítását. Mint mondta, sajnos a polgárok csupán 20 százaléka tud és mer segíteni az áldozatoknak.

A hirtelen szívhalál világszerte óriási problémát jelent. Az Amerikai Egyesült Államokban évente 350 ezer áldozatot követel, ami a felnőtt lakosság közel 0,1 százalékát jelenti. A nyugat-európai országokban is ez az arány jellemző. Összehasonlítva a Magyarországon jellemző szív-érrendszeri halálozási adatokat a hasonló nyugat-európai adatokkal, azt kell feltételeznünk, hogy Magyarországon ennél is sokkal rosszabb a helyzet. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de évente csaknem 26 ezer polgár (a felnőtt lakosság közel 0,3 százaléka) hal meg ez okból. Ez az arány háromszor akkora, mint az Egyesült Államokban, illetve Nyugat-Európában. A hirtelen szívhalál a vezető halálok Magyarországon.

A leginkább elfogadott definíció szerint hirtelen szívhalálnak nevezzük azt a szíveredetű halált, ahol a tünetek fellépése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el, függetlenül attól, hogy az illetőnek megelőzően volt-e ismert szívbetegsége, vagy sem. A kórházon kívül előforduló hirtelen szívhalál esetek jelentős hányada a szívbetegség első megnyilvánulása. A hirtelen szívhalál hátterében mindig szívritmuszavar áll.