2024. március 28., csütörtök

Akik legtöbbet tettek Újvidékért

Felterjesztették az Októberi Díjjal és a Novemberi Oklevéllel való kitüntetésre javasolt személyek és intézmények névsorát

A városi képviselő-testület keretében működő ünnepnap-meghatározó és díjodaítélő bizottság a napokban megtartott ülésén az idei évi Októberi Díjjal történő kitüntetésre Gordana Đurđević Dimićet, a Szerb Nemzeti Színház színésznőjét, Dragomir Ljubinac humanistát és a Vajdasági Múzeumot terjesztette fel, míg Novemberi Oklevéllel prof. dr Sava Damjanov írót, Vujadin Stankov nyugalmazott tisztviselőt, a Futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthont, valamint a Vojvodina Hokiklubot fogják kitüntetni.

Gordana Đurđević Dimić színésznőt az Októberi Díjra a Media Portal Egyesület javasolta. A felterjesztésben egyebek mellett megemlítik azt is, hogy az eminens és elismert művésznő napjainkban is Újvidéken dolgozik, ahol a sikeres nő példaképévé vált. Méltán képviseli városát és a szakmáját is.

Dragomir Ljubinac humanista kitüntetését a Vajdasági Vöröskereszt, az Újvidéki Vöröskereszt, a Vid-napi helyi közösség, az Újvidéki Krajinai Egyesületek Szövetsége és a Szerb Vidékek Egyesülete javasolta. A felterjesztésben foglaltak szerint az emberbaráti munka Ljubinac életcélja, minden szabadidejét mások megsegítésére fordította/fordítja. Humanitárius munkája során nagy hangsúlyt fektetett a gyermekek megsegítésére irányuló akciókra.

A Futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon kiváló eredményeket ért el az oktatás területén, az idén ünnepli háromnegyed évszázados fennállását (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon kiváló eredményeket ért el az oktatás területén, az idén ünnepli háromnegyed évszázados fennállását (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Vajdasági Múzeumot az Újvidéki Levéltár javasolta a díjra. A felterjesztés szövege szerint az intézmény már megalakulásától kezdődően nagyban hozzájárult a kulturális örökség népszerűsítéséhez és megőrzéséhez.

Dr. Sava Damjanovot a Novemberi Oklevél várományosaként a Városi Könyvtár, a Matica srpska és a Miloš Crnjanski Vajdasági Művelődési Központ javasolta. Az író, irodalomtörténész, az Újvidéki Egyetem emeritusának teljes életműve Újvidékhez köthető. A szakmai munkája során olyan szerb írók munkásságát kutatta és dolgozta fel, akik kevésbé voltak ismertek, azonban kapcsolatot alkottak a szerb kultúra és a korabeli, európai folyamatok között.

Vujadin Stankovot a Városi Általános Ügyekért felelős igazgatóság javasolta a Novemberi Oklevélre, ugyanis a tisztviselő már négy évtizede folyamatos kapcsolatban áll a város polgáraival, mindenkinek segített jogainak érvényesítésében, e tevékenységének köszönhetően különösen kiemelkedett a szakmájában.

A Futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthont a Városi Oktatásügyi Igazgatóság javasolta a díjra. A felterjesztésben egyebek mellett az áll, hogy az intézmény kiváló eredményeket ért el az oktatás területén, valamint az idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját.

A Vojvodina Hokiklubot a Szerbiai Jégkorong Szövetség terjesztette fel az elismerésre, mégpedig a csapatösszetartásért és a versenyszellemért kifejtett, hosszú éveken keresztül tartó munkájáért, valamint azért is, mert a 2021/2022-es idényben a Vojvodina Hokiklub Szerbia bajnoka lett a szenior versenykategóriában. A klub fennállásának 65. évfordulóját ünnepli.

Az ünnepnap-meghatározó és díjodaítélő bizottság javaslata szerint a díjak mellé járó pénzbeli juttatás 130 ezer dinár lesz. A bizottság a javaslatokat a városi képviselő-testület elé terjesztette, a végső szó a képviselőké lesz, akik ünnepi ülés keretében döntenek majd a kitüntetések odaítélésről.