2024. április 24., szerda

Szívből jövő adomány

A Magyarok Kenyere program keretében kiosztották a lisztadományokat

Topolya és Kishegyes községben zárult a lisztadományok kiosztása, amit a Magyarok Kenyere program keretében a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége juttatott el a kedvezményezetteknek. Az adományt elsősorban olyan intézmények és szervezetek kapják, amelyek gyermekekkel foglalkoznak. Az akcióból a helyi termelők is kiveszik a részüket, hiszen a VASZ az általuk adományozott búzát cseréli lisztre, és azt osztja ki.

Nagy Miklós, a VASZ elnöke elmondta lapunknak, hogy nagy mennyiségű lisztet kaptak Topolya és Kishegyes község kedvezményezettjei. A két község területére kb. 2,5 tonna lisztet szállítottak. Ezt a mennyiséget az itteni termelők adták búzában, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretein belül.

– Ezt a Borsos malomban átváltottuk lisztre, és a lisztet most szállítottuk le. Mindig arra törekszünk, hogy a gyermekekkel foglalkozó intézmények, szervezetek részesüljenek a lisztből. Topolya és Kishegyes községben ilyen a Bethesda, a diákkollégium, a nagycsaládos-egyesületek, a női fórum és az Izida is. Azt próbáljuk elérni, hogy a rászorulók időben megkapják ezt az adományt, hiszen október közepe van, és az eddigi adományokat már elhasználták. Azt kívánjuk nekik, hogy ezt is használják fel, és a gyerekek örömmel fogyasszák az ebből készült ételeket – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy jövőre is folytatni fogják a programot. Az adomány nagysága viszont minden esetben attól függ, hogy a termelők egész Vajdaság területéről mennyi búzát adnak össze.

– Topolya és Kishegyes községben az idei év sem volt rosszabb, mint a korábbi. Azt elmondhatjuk, hogy ha az adományok mennyisége nem is volt akkora, mint egy évvel korábban, de nem csökkent az adakozó termelők száma. Ott voltak, adakoztak, viszont figyelembe kell venni, hogy az idén ők is sokkal kevesebb terményt takarítottak be, mivel jóval gyengébb volt a búzatermés. Ennek arányában valamennyivel csökkent az összmennyiség is, amit leadtak, de igyekeztünk, hogy az intézmények megkapják a lisztet, még ha egy kicsivel kevesebbet is, mint tavaly. A lényeg, hogy ők ezt fel tudják használni, és egy időszakra lefedjük a gyermekek táplálkozásához szükséges lisztmennyiséget – számolt be Nagy.

A bácsfeketehegyi Izidában fogyatékkal élő gyerekek étkeztetését biztosítják a lisztadományból (Lakatos János felvétele)

A bácsfeketehegyi Izidában fogyatékkal élő gyerekek étkeztetését biztosítják a lisztadományból (Lakatos János felvétele)

Magyarok Kenyere programnak Vajdaság-szerte 30 kedvezményezettje van, akik rendszeresen kapnak lisztadományt – mondta az elnök.

– A kedvezményezettek között egész Vajdaságban kollégiumok, nagycsaládos-egyesületek, a Poverello Alapítvány által üzemeltetett Lurkóházak és gyerekekkel foglalkozó intézmények, szervezetek vannak. Ezeknek évek óta juttatunk lisztadományokat. Lehet, hogy valaki szeretett volna nagyobb mennyiséget, de azt is figyelembe kell venni, hogy a lisztnek van egy bizonyos eltarthatósága. Kb. az a mennyiség van egyeztetve, amit 3-4 hónap alatt elhasználnak, és azt a mennyiséget is szállítjuk nekik. Ha nincs megfelelő hely a tárolásra, akkor meg is dohosodhat. Az idén a tavalyihoz képest 20 százalékkal kisebb adománykeret állt a rendelkezésünkre, de nagymértékben ki tudtuk elégíteni a kedvezményezettek majdnem teljes igényét. Abban bízunk, hogy jövőre folytatni tudjuk ezt a programot, és lehet, hogy többet is tudunk majd nekik juttatni a lisztadományból – nyilatkozta lapunknak Nagy Miklós.