2024. április 20., szombat

Új négynyelvű névtábla került a Szabadkai Városi Könyvtár épületére

Az intézmény tegnap ünnepelte fennállásának 132. évfordulóját

Tegnap új névtáblát kapott a Szabadkai Városi Könyvtár, amelyen négy nyelven van feltüntetve az intézmény neve. A táblát dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, és Kozma Adrienn, a könyvtár igazgatója közösen leplezte le. A tábla a könyvtár idei évben felújított homlokzatára került fel, amely köztársasági forrásokból nyerte el régi formáját. A tábla leleplezésére a városi könyvtár 132. évfordulóján került sor.


Az új névtábla ünnepélyes leleplezését a könyvtár dolgozóinak jelenlétében tartották meg. Az ünnepségen Kozma Adrienn köszöntötte az egybegyűlteket, majd a könyvtár számára több fontos évfordulóra hívta fel a hallgatóság figyelmét.
– Kétszeresen is ünnepi évben vagyunk, hiszen a minisztérium 1892-ben hagyta jóvá Iványi István által már 1890-ben megfogalmazott működési elveket és célkitűzéseket rögzítő alapító okiratot. Jövőre pedig újabb jelentős évfordulóhoz érkezünk, amikor az intézmény 1953-ban beköltözött a Raichle J. Ferenc tervezte épületbe, a Nemzeti Kaszinó valamikori épületébe. Ennek a 70 éves évfordulójára gazdag programsorozattal készülünk látogatóink számára. Sok munka volt az elmúlt 132 évben, de még több vár ránk a XXI. század küszöbén – emelte ki az igazgató, és köszönetet mondott a könyvtár munkatársainak munkájáért, mely nélkül a könyvtár nem lenne az egyik legfontosabb bácskai intézmény.


Kozma Adrienn után dr. Pásztor Bálint mondott rövid beszédet, amelyben elmondta, hogy napra pontosan fél évvel ezelőtt fejeződtek be a könyvtár homlokzatának felújítási munkálatai, köztársasági forrásokból, 18 millió dinár értékben. Kiemelte, hogy a könyvtár, amely nemrégiben új olvasóteremmel is bővült, a mai kor olvasói igényeinek is meg tud felelni.
A beszédek után Kozma Adrienn és dr. Pásztor Bálint közösen leplezte le az új névtáblát. A képviselő-testület elnöke a leplezés után adott sajtónyilatkozatában a könyvtár épületének jelentőségét hangsúlyozta.
– A Szabadkai Városi Könyvtár a legrégebbi ilyen intézménye az országnak, és talán a legszebb könyvtárépülete is egyben. Mint ismert, 1896-ban Raichle J. Ferenc tervei alapján készült, tehát régebbi épületről van szó, mint a szabadkai Városháza. Igaz, akkor nem könyvtárként épült, hanem a Nemzeti Kaszinónak adott otthont, de immár hetven éve ebben az épületben működik a városi könyvtár. Az intézmény és maga az épület is egyaránt fontos számunkra. Éppen ezért két fontos beruházás megvalósítására került sor az elmúlt két évben, összesen 760 ezer euró értékben. Egyrészt sikerült felújítani a fő homlokzatot, valamint konzerválni, restaurálni az Atlasz-szobrokat. Továbbá a nyílászárók is kicserélésre kerültek, és olyan egyéb munkálatokat is sikerült elvégezni, hogy a könyvtár épülete úgy nézzen ki, mint új korában. Ezen munkálatokat köztársasági költségvetési eszközökből sikerült megvalósítani. Magyarország kormánya támogatásának köszönhetően korszerű, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő olvasótermet sikerült kialakítani, amivel egyben egy új szárnnyal is bővült a könyvtár épülete. Az új névtáblával pedig felkerült a pont az i-re. E névtábla pedig már az új városi alapszabállyal összhangban négy nyelven, szerbül, bunyevácul, magyarul és horvátul tartalmazza az intézmény elnevezését – nyilatkozta dr. Pásztor Bálint.