2024. április 26., péntek

Pont kerülhet a nagykikindai ivóvíz kérdésére?

Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter megtekintette a Nagykikindán épülő vízgyárat

Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter Nikola Lukačcsal, Nagykikinda polgármesterével, valamint annak munkatársaival szerdán délután megtekintette az új ivóvíztisztító telep építkezési munkálatait. Ebből az alkalomból felhívták a figyelmet arra, hogy a vízgyár megépítése a városnak és a szerb kormánynak is az egyik legfontosabb beruházása, amelynek a jövő év végéig be kell fejeződnie. A projekt értéke jelenleg 11,4 millió euró. A vízgyár építése mellett nagy munka folyik a teljes vízellátó rendszer rekonstrukcióján is, ami a minőségi piaci víz felhasználásának egyik alapfeltétele is.

A munkálatok szemügyre vétele után Tomislav Momirović rámutatott, hogy az új vízgyár felépítésén a kezdetektől fogva nagyon körültekintően dolgoztak.

– A polgárok számára nagyon lényeges ez a vízkérdés, és mindenki arra kíváncsi, hogy mikor kap tiszta, jó minőségű ivóvizet. Technológiai szempontból ez egy nagyon összetett projekt, ezért is vontuk be a legnagyobb németországi szakértőket, és együttműködünk a KfW Német Fejlesztési Bankkal is. Nagyon körültekintően valósítjuk meg ezt a beruházást, amely kezdetben 9,6 millió euróba került, a keleti háború és az árak emelkedése azonban az építkezési anyagok árára is hatással volt – hangsúlyozta Momirović.

A miniszter hozzáfűzte, hogy a szerb kormányban úgy döntöttek, mindent megtesznek azért, hogy ez a befektetés sikeresen fejeződjön be.

– Meg kell oldanunk Nagykikinda több évtizedes problémáját. A végsőkig ki fogunk tartani, mert azt szeretnénk, hogyha jövő októbertől a nagykikindai polgárok is tiszta vizet ihatnának – húzta alá a miniszter.

Nikola Lukač polgármester elmondta, hogy hálás a szerb kormánynak, az illetékes minisztériumoknak, valamint a vajdasági kormánynak a számukra nyújtott óriási támogatásért.

– Az illetékes minisztérium megértette városunk több évtizedes problémáját, és biztos vagyok benne, hogy a következő évben közösen megvalósítjuk ezt a projektet, ami azt jelenti, hogy a jövő év végén már minden hazai és európai uniós előírásnak is megfelelő minőségi és tiszta ivóvizet ihatnak a polgárok – mondta a polgármester.