2024. április 24., szerda

A swing szerelmeseinek kedveskedtek

Nagyszámú közönség előtt lépett fel a Kozma Orsi Quartet Szabadkán

Különleges és színvonalas esemény helyszíne volt csütörtökön a szabadkai Zsinagóga, ugyanis a magyarországi és nemzetközi jazzélet meghatározó formációja, a Kozma Orsi Quartet adott fantasztikus hangulatú koncertet a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) szervezésében. A sokoldalú színész-énekesnőt zenei virtuózok kísérték a színpadon. Patai György zongorán, Hárs Viktor basszusgitáron, Pusztai Csaba pedig dobon játszott. A Let's Swing című esten saját dalszerzeményeket, illetve közismert jazzslágerek átdolgozásait hallhatta a nagyérdemű. A 2008 óta tevékenykedő négytagú formáció már számos szakmai elismerésben részesült, első – és egyben Fonogram-díjra jelölt – stúdióalbumuk még Japánban is kiadásra került. A Quartet eddig összesen 3 stúdióalbumot jelentetett meg, és azóta is folyamatosan jelen van a nagyobb magyarországi és külföldi fesztiválokon, illetve klubokban.

Kozma Orsi a magyarországi jazzélet egyik kiemelkedő szereplője, az egyik legsokoldalúbb, egyedi hangú énekesnő, dalszerző. Megnyerő színpadi jelenléte, kristálytiszta énekhangja igazán elnyerte a közönség tetszését. Az énekesnő kezdeti színházas szerepeit követően az országos ismertséget a Jazz+Az együttes hozta meg számára, majd 2000-től a Cotton Club Singers tagjaként aratott sikereket. 2005-től popzenei szólókarrierbe is kezdett, és még abban az évben elkészült az első albuma, Egy szó címmel. Két év múlva megjelent a második lemeze, mely az Az igazi szerep elnevezést kapta. Közben vendégként többek között olyan előadókkal és zenekarokkal dolgozott, mint Presser Gábor, Tolcsvay László, Keresztes Ildikó, Koncz Zsuzsa, vagy az Animal Cannibals. Legutóbbi, Vízjel című szólóalbuma után, jövő hónapban ismét új poplemezzel jelentkezik, Változik a világ címmel.

– A jazz több mint húsz évvel ezelőtt, teljesen véletlen vált az életem részévé. Valójában egy ajándékként és egy olyan lehetőségként éltem meg, melyben nagyon sokat tudtam gyakorolni, illetve fejlődni. Még a Cotton Club Singers tagjaként rengeteg bátorítást kaptam, hogy ezen a vonalon haladjak tovább, amiért a mai napig hálás vagyok. A Kozma Orsi Quartet pedig egy hatalmas boldogság nekem, hiszen kiváló és remek kollégákkal dolgozhatok együtt. A popzenei dalaim mellett nagy megtiszteltetés, hogy a közönség a jazz műfajban is elfogad, illetve szívesen meghallgat. Öt évvel ezelőtt volt egy nagysikerű Woody és a Swing című színházi műsorunk Kern Andrással. A szabadkai fellépésünk annak az estnek egy újragondolt verziója. Woody Allen szinte mindegyik filmjében megszólal a swing. Ezt gyűjtöttük egy csokorba a zenész barátaimmal, és hoztuk el a vajdasági publikumnak emelte ki Kozma Orsi énekesnő.