2024. április 19., péntek

Magyar tankönyvek ajándékba

Újvidéken 550 középiskolai kiadványt osztottak ki

Az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum keretén belül idén is sor került nagyszámú magyar nyelvű, középiskolás tankönyv beszerzésére. A kiadványokat az Európa Kollégiumban osztották ki csütörtökön. A középiskolákat képviselő pedagógusok személyesen vehették át az elsős, másodikos, harmadikos és negyedikes diákok számára jótékonysági adományból vásárolt tankönyveket, a kiadók jóvoltából pedig a pedagógusok is részesültek 1-1 tiszteletpéldányban.

Az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum és a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ 2021-ben indította el közös programként a tartományi székváros középiskoláiban magyar nyelvű szakokon tanuló diákok számára az ingyenes tankönyvek beszerzését. Tavaly mintegy 300 ezer dinár gyűlt össze, főként újvidéki vállalkozók, üzletemberek és vállalatok jóvoltából, amelyből az elsős és másodikos középiskolások számára biztosítottak tankönyveket a Svetozar Marković Gimnáziumban, a Bogdan Šuput Iparművészeti Szakközépiskolában, valamint a futaki Mezőgazdasági Középiskolában. Idén csatlakozott a projektumhoz a Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola és az Április 7-e Egészségügyi Iskola is, így összesen több mint 550 magyar nyelvű tankönyv beszerzésére került sor. A Novi Logos és Klett Kiadók által biztosított tankönyvek megvásárlását a Continental Tobacco vállalat tette lehetővé, amely 425 ezer dinárral támogatta az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum idei kezdeményezését. A tankönyvek beszerzésének adminisztrációs feladataiban a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ munkatársai is részt vettek.

A kiadványokat Vicsek Annamária, az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum vezetője, valamint a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ képviseletében Kovács Birkás Zsolt adták át az újvidéki középiskolákból érkező magyar pedagógusoknak.

Az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum kiemelten fontosnak tartja az újvidéki középiskolák magyar tagozatainak fennmaradását és erősítését, hiszen ezzel is hozzájárul a fiatalok boldogulásához a szülőföldjükön, megalapozva szakmai és felsőoktatási jövőjüket a vajdasági székvárosban.