2024. március 29., péntek

Rekordszámú érdeklődő

Az MNT idei tanévre szóló ösztöndíjszerződéseinek ünnepélyes aláírására került sor pénteken Szabadkán

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériát ITT tekintheti meg.

A Magyar Nemzeti Tanács – a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének köszönhetően – tizenkettedik éve hirdette meg felsőoktatási ösztöndíjpályázatait, amelyek célja a vajdasági magyar fiatalok szülőföldön való továbbtanulásának ösztönzése. Az MNT 2022–2023. évi ösztöndíjszerződéseinek ünnepélyes aláírására pénteken, a szabadkai Műszaki Szakfőiskola amfiteátrumában került sor.

Ahogyan azt Jerasz Anikótól, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökétől hallhattuk, az elmúlt nyolc év adatait összevetve határtalan örömre és bizakodásra van oka a vajdasági magyarságnak. A korábbi években az elsőéves ösztöndíjas hallgatók létszáma alig érte el a 250 főt, az elmúlt két évben viszont kiugróan több, szinte rekordszámú elsős egyetemistával köthettek szerződést:

Elsőévesek és demonstrátorok Jerasz Anikóval és Hajnal Jenővel (Fotó: Molnár Edvárd)

Elsőévesek és demonstrátorok Jerasz Anikóval és Hajnal Jenővel (Fotó: Molnár Edvárd)

– Nagy öröm a számunkra, hogy az idei évben már a tizenkettedik generációt köszönthetjük az ösztöndíjasain körében. Az ösztöndíjpályázatunk ebben az évben rekordszámú érdeklődő figyelmét keltette fel, hiszen 312 első éves ösztöndíjast köszönthetünk, akik az első pályázási körben nyerték el az ösztöndíjat. A számuk pedig növekedni fog, hiszen még október 20-áig, nyitva áll a második pályázati körünk, amelyre újabb jelentkezőket várunk.

– Ezen túlmenően 71 demonstrátori ösztöndíjat is kiosztottunk, most velük is aláírásra kerültek a szerződések itt Szabadkán, hétfőn pedig Újvidéken.

Amióta elindítottuk ezt az ösztöndíjprogramunkat, 2011 óta, arra szerettük volna ösztönözni a fiatalokat, hogy a középiskolai tanulmányaik után tanuljanak tovább és az itthoni továbbtanulást válasszák, mivel hisszük és gondoljuk azt, hogy a magyar közösségünk megmaradásának záloga a képzett, a tudás, a tudomány és a kultúra iránt elkötelezett értelmiség. Ebben az évben a legnépszerűbbnek az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, valamint a szabadkai Műszaki Szakfőiskola bizonyult. A legtöbb ösztöndíjast Szabadka város területéről köszönthetjük, szám szerint 70-et, a második Zenta község 36 ösztöndíjassal, Óbecse 33-mal, Topolya 29-cel, Magyarkanizsa 27-tel, és ezen túlmenően még 19 önkormányzat területéről lesznek ösztöndíjasaink. Jelen pillanatban az MNT-nek megközelítőleg ezer ösztöndíjasa van, de az elmúlt évekre visszatekintve, ezeket összegezve 2011-től, elmondhatjuk, hogy 10 731 ösztöndíjat osztottunk ki – tudtuk meg Jerasz Anikótól, aki hozzátette, hogy megnőtt a demonstrátori ösztöndíjra pályázók száma is, ami azt mutatja, hogy ez az ifjú egyetemisták felelősség- és kötelességtudatát, a közösségépítés, a szülőföldön való megmaradásukért tett közös vállalásokban való részvétel iránti szívből jövő késztetést tükrözi.

A szabadkai Műszaki Szakfőiskolára, mint az ösztöndíjszerződések aláírásának helyszínére, azért esett a választás, mert sok szakfőiskolás is jelentkezik a pályázatra. Az egybegyűlteket Fürstner Igor igazgató köszöntötte:

– Nagyon fontos ez az ösztöndíjrendszer, még egy motivációt jelenthet, hogy itt folytassuk a tanulmányainkat, és később is itt dolgozzunk, itt éljünk. Az ösztöndíj plusz segítséget ad ahhoz, hogy a hallgatóink könnyebben tudjanak tanulni, összpontosítani arra, amire ilyenkor kell, ami igazán fontos, jobban a fejlődésre, kevésbé a mindennapok problémáira – emelte ki Fürstner Igor.

A műsor legünnepélyesebb pillanata az ösztöndíjszerződések aláírása volt. Az elsőévesek mellett a figyelem a demonstrátorokra, a kiváló tanulmányi eredményt elérőkre és a tanárokra is irányult. A kiemelt résztvevőknek mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Jerasz Anikó gratulált. Az ösztöndíjprogram elemei – az egyetemi látogatások, a felvételi felkészítők, a szerb nyelvi felzárkóztató képzések, a demonstrátori program – mind ahhoz járulnak hozzá, hogy a felsőfokú képzés elvégzése után szakképzett, nyelvtudással rendelkező és a közösségünk iránt elkötelezett friss diplomásokkal erősödjön a vajdasági magyar közösség, ezen programok fontos szereplői pedig önzetlen tanárok – hangsúlyozza az MNT. Ezúttal dr. Simon János, dr. Sörös László, dr. Novák Anikó, és dr. Halupka-Rešetar Szabina munkája lett kiemelve. A műsor folyamán Lajkó Flórián orvostanhallgató is megosztotta az egybegyűltekkel ünnepi gondolatait arról, hogy számára mit jelent az MNT ösztöndíja.