2024. április 24., szerda

Aszfaltgőzben Újvidék

Az elmúlt két hétben intenzív, a legforgalmasabb útvonalakat érintő, gyorsütemű aszfaltozási munkálatok folynak városszerte. Az útászok feltörik a megrepedezett aszfaltburkolatot, elszállítják, a helyére új réteget öntenek, igyekeznek az előrenyomuló, székvárosi gépkocsiáradat számára sima útfelületet létrehozni.

A munkálatok szakaszosan folynak, az általában hatsávos sugárutaknak az egyik felét torlaszolják el a munkagépek, és a másik három sávba terelik a kétirányú forgalmat. Ez természetesen hatalmas közlekedési káoszt idéz elő, amely a város távoli pontjain is kifejezett.

A Vajdasági utcából szerda délután elvitték a munkagépeket, még mielőtt az aszfalt kihűlt volna

A Vajdasági utcából szerda délután elvitték a munkagépeket, még mielőtt az aszfalt kihűlt volna

Az autósok ugyanis már tudják, hogy melyik útvonalak vannak/lesznek lezárva, és eleve kerülőutakon indulnak meg, túlterhelve egyes, kevésbé intenzív forgalomra tervezett útvonalakat. Az aszfaltozási munkálatok várhatóan októberben befejeződnek, addig aki csak teheti, indulás előtt ellenőrizze a helyzetképet, és okosan válassza meg útvonalát!

Az elmúlt időszakban tehát intenzív tempóban aszfaltoznak szinte mindenhol a városban beleértve a peremvárosi településeket is. Forgalomkorlátozások nehezítik meg a közlekedést számos ponton, mindez dugókat idéz elő azokban, a munkálatoktól távol eső utcákban is, amelyekben egyébként általában akadálymentes a közlekedés. Őszi, karbantartási munkálatok folynak a Bajcsy-Zsilinszky, az Apatini és a Miroslav Micko Prodanović utcákban, az Ilarion Ruvarac utcában, az Érdujhelyi Menyhért, a Janko Čmelik, a Hajduk Veljko és a Cirill és Metód utcákban, a Belgrádi rakparton és a Futaki úton is. Utakat javítottak/javítanak Kamenicán is, a Dr. Katherine MacPhail utcában.

Ma már autózhatunk a Vajdasági utcának a Felszabadulás sugárút és a Vera  Pavlović utca közötti szakaszán. Az új aszfaltfelület most tükörsima (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

Ma már autózhatunk a Vajdasági utcának a Felszabadulás sugárút és a Vera Pavlović utca közötti szakaszán. Az új aszfaltfelület most tükörsima (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

A Vajdasági utcában zajló munkálatok tehát tegnap befejeződtek, azaz véget ért az első munkaszakasz. Az útkarbantartási munkálatok második szakasza a Vera Pavlović és a Puskin utcák közötti részt öleli fel, teljes forgalomkorlátozást vezetnek be pár napra. Az aszfaltozási munkálatok viszonylag rövid ideig tartanak, az útkarbantartóknak általában 2-3 napra van szükségük egy-egy utcaszakasz felújítására. Mielőtt autóba ülünk, mindenképp nézzünk utána, hogy melyik irányban érdemes elindulni!