2024. április 23., kedd

Október végén Szármafesztivál Topolyán

Az idei, immár kilencedik Szármafesztivált október 29-én szervezik meg. A rendezvény helyszínéül ezúttal is a topolyai vásártér szolgál majd. A töltött káposztának a tájunkra jellemző változata, a szárma, az őszi időszak egyik hagyományos étele. Vajdaságban a nyelvek, a népek és a kultúrák keveredése okán a töltött káposzta megmaradt szárma néven. A rendezvény is eddig mindig igazi vajdasági hangulatban zajlott.

Tölgyesi Huba a szervezők nevében elmondta, hogy a járványhelyzet miatt 2020-ban ugyan elmaradt, tavaly viszont már ismét nagy tömegeket vonzott a Szármafesztivál. Természetesen a főzőverseny része lesz most is a rendezvénynek, de aki nem vesz részt aktívan az étel készítésében, az sem marad éhen, hiszen a helyszínen lehet majd szármát vásárolni.

A versenyt ezúttal is két kategóriában írták ki: lehet klasszikus szármát, valamint különlegeset is főzni. Klasszikus alatt értendő, amikor savanyított káposztalevélbe csomagolják a fűszerezett darált húst. A különlegeset lehet szőlőlevélbe, spenótba vagy másba csomagolva készíteni, a töltelék is lehet böjti vagy vegetáriánus, tehát húsmentes.

A jelentkezési díj 3000 dinár csapatonként, 5–10 fős csapatok jelentkezését várják. A húsmentes szármát készítő csapatok esetében a nevezési díj mindössze 500 dinár. Minden csapatban kell, hogy legyen egy főszakács, akit a nevezéskor meg kell nevezni, a többiek pedig a segédek.

A nevezési összeg fejében 2,5 kilogramm darált húst (1 kg marhahús és 1,5 kg sertéshús), valamint tüzelőanyagot és kenyeret is biztosítanak a szervezők. Az egyéb hozzávalókat, mint amilyen a savanyú káposzta, a fűszerek, a résztvevőknek kell magukkal hozniuk, akárcsak a kellékeket, a főzőedényt, az étkészletet, az ülőalkalmatosságot és az asztalt, illetve más szükséges eszközt.

A topolyai vásártéren sorra kerülő rendezvény ezúttal sem csak a főzőversenyről és az ételekről szól. Most is lesz kirakodóvásár, valamint a zenés programok sem maradnak el. Fellép többek között a Bácska tamburazenekar és az AcoustrinX együttes. A szervezők ezúttal is színes kísérőprogramokkal is készülnek a családosok és a gyermekek részére. Bővebb tájékoztatás és nevezés a 024/713-515 számon. Ugyanezen a számon jelentkezhetnek azok is, akik a kirakodóvásáron eladóként szeretnének ott lenni.

A rendezvény szervezői: a Topolyai Termelők Egyesülete, a Topolyai Gazdakör, az Origo Egyesület, Topolya Község Művelődési Háza, főtámogató a topolyai önkormányzat.

@fo = Móricz Ildikó

@kep= Az utóbbi években száznál is több csapat vetélkedett a főzőversenyen