2024. április 24., szerda

Családi mesék

A családon belüli erőszak fogalmával ismerkedhetnek meg az óbecsei diákok interaktív színháznak köszönhetően

A múlt héten indult útjára az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör és a szintén helyi Zdravko Gložanski Általános Iskola új közös projektje Fórum színház – Családi mesék címmel. Az interaktív színház témája egy-egy problémajellegű villanás a mindennapi életből, amely megoldásra vár. A Zdravko Gložanski Általános Iskola tanulói által bemutatott előadást a múlt hét folyamán az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola, a Petőfi Sándor Általános Iskola, a Zdravko Gložanski Általános Iskola és a Sever Đurkić Általános Iskola diákjai tekinthették meg, de a közeljövőben a szintén helybéli Közgazdasági-Kereskedelmi Iskolába is ellátogat a fórum színház.

– Előadássorozatunk főleg a felsősöknek szól. A családon belüli erőszakot mutatja be, illetve azt, hogy ezt hogyan lehet kezelni, milyen lehetőségeik vannak ennek a kezelésére. Maga a program úgy néz ki, hogy van egy 10-15 perces kis előadás, amely bemutatja, hogy mi történhet egy meghatározott esetben a családon belül, ami erőszak következménye. Az előadók kétszer mutatják be a darabot, második alkalommal már a nézők is bekapcsolódnak, meg tudják állítani, fel tudják venni a színészeknek a szerepét, és tudnak változtatni a dolgokon. Így tudjuk azt bemutatni, hogy mit is lehet valójában tenni azért, hogy csökkenjen a családon belüli erőszak – fogalmazott Bonifárt László, az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke, aki hozzátette: szervezetük már évek óta sikeresen együttműködik a helyi Zdravko Gložanski Általános Iskolával.

Az oktatási intézményben már hat éve dolgoznak a demokratikus kultúra kompetenciájának a fejlesztésén különféle aktivitásokon keresztül. A családon belüli erőszakot bemutató előadást Börcsök Margarita, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola pszichológusa állította össze.

– A tavalyi, illetve az előtte lévő évben a diszkrimináció megelőzésén dolgoztunk, és valóban egy nagyon erős csapat állt össze. Nagyon örülök, hogy ebben az iskolaévben végre a magyar tanulókat is meg tudtuk mozgatni. A fórum színház már évtizedek óta létezik a világban, nálunk az iskolában 5-6 éve szerb nyelven, az idén magyarul is. Mindig az erőszak a témája, mivel gyakori és a legrégebbi téma. Ezért döntöttünk úgy, hogy családi történeteket fogunk bemutatni. Ezek sokszor zárt falak között történnek, vagy ha tudunk is róla, nem beszélünk róla, inkább nem avatkozunk bele, vagy megkérnek bennünket, hogy ne segítsünk, majd magától megoldódik, viszont a gyerekek is rájönnek arra, hogy ez magától nem megy. A fórum színház egy különleges formája a társadalmi változásoknak. Mivel a történetek nagyon rövid villanások a mindennapi életből, nincs vége, nincs megoldás, hanem megpróbáljuk a közönség szemszögéből nézni a történetet, mindenki a saját szemszögéből. Nem az a cél, hogy megkeressük a helyes megoldást, mert az nincs, hanem megpróbáljuk erősíteni azokat, akik az erőszakot átélik, bemutatjuk, hogyan tudnak ellenállni az erőszaknak, hogyan tudnak konstruktívan reagálni erőszak nélkül – közölte a pszichológus, majd hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a közönség soraiban helyet foglaló diákokat nagyon leköti az előadás, és véleménye szerint a tanulók fogékonyságának köszönhetően a fórum színház minden iskolában működhetne, legyen szó bármilyen témájú előadásról.

A projekt a családügyi és demográfiai minisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg.