2024. április 25., csütörtök

Új galériát alakítanak ki a Nagykikindai Népmúzeumban

A Nagykikindai Népmúzeumban folyamatban van egy új galéria terének a kialakítása, amelyben egy új, állandó tárlatot szeretnének megnyitni, tájékoztat a nagykikindai önkormányzat hivatalos hírportálja. A munkálatokra a támogatást a szerbiai Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium Fókuszban a városok 2022 elnevezésű pályázatán nyerte meg Nagykikinda városa, összesen nyolcmillió dinárt kapott erre a célra.

A múzeum új galériájának, amelyet háromszáz négyzetméteresre terveztek, az év végéig el kell készülnie. A munkálatok helyszínére látogatott Nikola Lukač, a város polgármestere és Valentina Mickovski, a városi tanács kultúrával és oktatással megbízott tagja, majd elbeszélgettek Lidija Milašinovićtyal, a múzeum igazgatójával a további együttműködési lehetőségekről és a következő projektek megvalósításáról.

– Nagykikinda városa az idén 170 millió dinárt különített el a kulturális intézmények számára, a beruházásokra pedig több mint 20 millió dinárt irányoztunk elő. Nagyon elégedett vagyok az itt látottakkal, és úgy gondolom, hogy az év végéig tényleg elkészül az új galéria tere. A Fókuszban a városok című pályázaton az utóbbi években többször is jutott forrás önkormányzatunk számára, amelyeknek köszönhetően több beruházás is megtörtént a kulturális intézmények munkájának javítása érdekében – nyilatkozta a polgármester.

A munkálatokat a Szabadkai Műemlékvédelmi Intézet is engedélyezte, és folyamatosan felügyeli is azokat.

– A felújítás még tavaly elkezdődött, és eddig mintegy hatmillió dinárt fektettünk be. Átalakítás alatt áll még egy negyven négyzetméteres terem is, amelyet eddig a Történeti Levéltár használt. A nagykikindai önkormányzat társfinanszírozásának köszönhetően ezt a helyiséget is rendbe hozzuk, ugyanis a jelenleg is folyamatban lévő munkálatok hozadéka a magas páratartalom, és félő, hogy ez a levéltári gyűjteményben is károkat okozhat – magyarázta Lidija Milašinović, a Nagykikindai Népmúzeum igazgatója.