2024. április 23., kedd

Támogatás egyetemistáknak

Kishegyes község önkormányzata ösztöndíjpályázatot ír ki mintegy 3 millió dinár értékben

Kishegyes község önkormányzatának támogatási stratégiája a gyerekeket végigköveti a teljes oktatási rendszeren, az óvodától az egyetemig. Legaktuálisabb pályázatuk az egyetemisták ösztöndíjpályázata, amelyet holnap fognak kiírni. Szitás Angéla, az önkormányzat általános közigazgatási osztályának vezetője elmondta, hogy a pályázóknak több kritériumnak is meg kell felelniük.

– Ezt a pályázatot a korábbi évekhez hasonlóan október során írjuk ki, ez alkalommal október 14-én, pénteken. A pályázaton azok az egyetemi hallgatók vehetnek részt, akiknek a kérelmezés beadása előtt legalább két évvel bejelentett lakhelye volt Kishegyes község területén. Szerbiai állampolgárok, a 2–4. évfolyamra járnak általános egyetemi képzésen, mesterképzésen vesznek részt, vagy külföldi egyetemre járnak, a bolognai rendszer szerint. Ugyancsak pályázhatnak a posztgraduális képzésen részt vevők. A pályázás szempontjából fontos az átlagosztályzat, a Szerbiában tanulóknak 8 feletti átlaguk kell, hogy legyen, a külföldön tanulóknak pedig 3,5 feletti átlagosztályzatuk az előző iskolaévre vonatkozóan – mondta el Szitás, majd hozzáfűzte, hogy azok az egyetemisták, akik abszolvensek, vagy meghosszabbított státusszal rendelkeznek, nem jogosultak az ösztöndíjra. Ugyancsak nem jár azoknak, akik dolgoznak, diákhitelt kapnak, vagy ismétlik az aktuális évet.

A pályázáshoz szükséges átadni egy kitöltött ösztöndíjkérelmet, a hallgató személyi igazolványának fénymásolatát, a beiratkozásra vonatkozó bizonylat eredetijét, valamint egy kivonatot a 2021/2022-es iskolaévben letett vizsgák átlagáról. Külföldön tanuló diákok esetében ez lehet a leckekönyv vagy más, az átlagosztályzatot igazoló hivatalos irat – számolt be az osztályvezető, majd hozzáfűzte, hogy kell egy hitelesített nyilatkozat, hogy a tanuló nem kap ösztöndíjat vagy diákhitelt. Emellett az index vagy a leckekönyv fénymásolata és egy hazai banki folyószámla fénymásolata. A pályázatot október 14-én írják ki és november 14-éig lesz nyitva. Az illetékes bizottság legkésőbb december 14-éig meghatározza a kedvezményezettek listáját.

A korábbi években nagy volt az érdeklődés a pályázat iránt, az előző évben közel 70 diák volt a kedvezményezettek között.

Az önkormányzat most is sok pályázóra számít – mondta el Szitás, majd arról is szólt, hogy az idén a pályázat keretösszege kétmillió-hétszázezer dinár. Az ösztöndíjak összege attól fog függni, hogy hány jelentkező lesz, mert ez az összeg köztük fog arányosan eloszlani. Az ösztöndíjat 9 hónapon át fogják kapni, havonta.