2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS

Új hullám kezdődhet

A szakma szerint jelenleg is szükségszerű az immunizáció

A belgrádi Karaburma Katonai-egészségügyi Központ Covid-részlegén jelenleg 32 pácienst gyógykezelnek, Belgrádban pedig összesen több mint 200-at, ami 33 százalékos növekedés az előző héthez képest – nyilatkozta a Kurir tv-nek Ivo Udovičić, az említett intézmény parancsnoka. Kiemelte, a kórházban gyógykezeltek számának növekedése azt szemlélteti, hogy megkezdődött a koronavírus-járvány őszi hulláma. Mivel jelenleg kedvező az időjárás, feltehetőleg a hónap végén, majd novemberben és decemberben növekszik nagyobb mértékben az esetszám – fejtette ki Udovičić. Szerinte az őszi–téli járványhullám mértéke attól függ, hogy a SARS-CoV-2 melyik variánsa, illetve alvariánsa terjed dominánsan az országban. Az omikron-variáns és alvariánsai az esetek többségében enyhe tüneteket váltanak ki, ám a delta-variáns következtében még a gyerekeknél is súlyos tünetek alakulhatnak ki – emelte ki. Udovičić a védőoltás felvételére kéri a polgárokat, szavai szerint mindenekelőtt a 65 évnél idősebbeknek, valamint a krónikus megbetegedésben szenvedőknek kellene az oltás mellett dönteniük. Nem felel meg a valóságnak az állítás, hogy az omikron-variáns következtében nem alakul ki tüdőgyulladás, sőt, az időseknél ez akár súlyos lefolyású is lehet – nyomatékosította Udovičić.

Valamivel korábban az N1 tv-nek nyilatkozva Zoran Radovanović epidemiológus ugyancsak a védőoltással való immunizáció fontosságát hangsúlyozta. Szerinte Szerbiának, például Szlovéniához és Horvátországhoz hasonlóan, be kellene szereznie a koronavírus elleni új, bivalens védőoltásokat. Ez valószínűleg nem történik meg, mivel az immunizáció iránt sem a polgárok, sem a köztársasági elnök nem mutat érdeklődést – jegyezte meg a szakértő. Mint hozzátette, Szerbiában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos politikát jelenleg a téma ignorálására alapozzák, „valószínűleg az ország sikertelensége következtében”. Az arányokat tekintve Bulgária után Szerbiában hunytak el a legtöbben a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében – mondta Radovanović, majd rámutatott arra, hogy a kutatások szerint Szerbiában jelenleg az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsai dominánsak.

Az elmúlt egy hétben a napi esetszám 1800 és 2300 között alakult, a pozitivitás aránya pedig 13 és 16 százalék között, míg naponta átlagban 6–13 személy hunyt el. Ha a hivatalos mutatókat a belgrádi helyzetre vonatkozó nyilatkozatok alapján elemezzük, az a következtetés vonható le, hogy országos szinten a kórházakban gyógykezeltek száma nem ugyanabban az ütemben növekszik, mint a fővárosban –egy hét alatt 425-ről 451-re nőtt a kórházban elhelyezett páciensek száma.