2024. április 24., szerda

Megfigyelési eljárás alá vonta Magyarországot az Európa Tanács

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megszavazta, hogy teljes körű megfigyelési eljárás alá vonják Magyarországot, jogállamisági problémák miatt, jelenti a 24.hu. Jelenleg 10 országban zajlik hasonló megfigyelési folyamat. Ezek Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Georgia, Moldova, Lengyelország, Szerbia, Törökország, és Ukrajna, azaz a többségük nem is EU-tagállam, csak az Európa Tanács tagja.

A közgyűlésben a Magyarországgal kapcsolatban felmerült problémák között volt a kétharmados törvények túl széles körű alkalmazása, és ezzel a pluralizmus korlátozása, a választási törvények, amelyek nem biztosítanak egyenlő esélyeket, az igazságszolgáltatás és a média függetlenségének csorbítása, illetve a 2020. óta folyamatosan érvényben levő veszélyhelyzet.

A megfigyelés azt jelenti, hogy az Európa Tanács szakértői rendszeresen Magyarországra látogatnak majd, ahol különféle hatóságokkal együttműködve állapítják meg, mennyire tartja tiszteletben az ország az Európa Tanács kötelezettségvállalásait.

A Fidesz azzal reagált, hogy politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen, és a nemzetközi baloldal valótlanságok alapján támadja Magyarországot. Ennek pedig az az oka, hogy a kormány sikeres, kereszténydemokrata politikát folytat, nem enged az illegális migráció kérdésében és a szankciók felülvizsgálatát követeli.