2024. március 29., péntek

Új épületben Szerbia amerikai nagykövetsége

Washington központjában, nem messze a Fehér Háztól nyitották meg tegnap Szerbia Nagykövetségét, ugyanis új címre került az ország diplomáciai képviselete. Marko Đurić nagykövet a meghívott vendégekhez szólva kiemelte, ez is bizonyítéka annak, hogy milyen jó kapcsolatot ápol egymással a két ország.

Szerbia még februárban vásárolt meg egy ingatlant Washingtonban, azt újították fel. A nyitóünnepségre 200 személyt vártak, köztük Gabriel Escobart, az Amerikai Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottját is, aki Đurićtyal közösen vágta el a felavatást jelképező piros szalagot.

– Az új nagykövetség megnyitása a két ország közötti, egyre erősödő kapcsolatokról tanúskodik, és arról az eltökéltségünkről, hogy a jövőben az együttműködést számos más területen is bővíthessük – olvasta Đurić Aleksandar Vučić alkalmi levelét, amelyben többek között arra is rámutatott az államfő, hogy az Egyesült Államok továbbra is kitartó partnere Szerbiának és szószólója számos kulcsfontosságú külpolitikai kérdésnek, mint Szerbia EU-csalakozási törekvéseinek vagy a balkáni térség békéje és stabilitása melletti elkötelezettségének – közölte az Amerika Hangja (VOA).

Escobar is arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy a két ország kapcsolata sosem volt jobb.

– Köszönjük, hogy megnyitották ezt a házat. Éppen akkor, amikor az együttműködésünk 140. évfordulójáról emlékezünk meg, a diplomáciai kapcsolataink soha nem voltak jobbak. Lépésről lépésre teszünk annak érdekében, hogy a kapcsolatok ennél is jobbak legyenek – mondta a különmegbízott.

Szerbia eddig bérelt ingatlanban működtette a nagykövetségét. Jugoszlávia széthullása óta most először költözhetett Szerbia Nagykövetsége egy saját otthonba, a 16. utcába, egy olyan történelmi jelentőségű épületbe, ahol korábban a mindenkori amerikai államtitkár élt, illetve ahol Elihu Root, béke Nobel-békedíjas amerikai ügyvéd is lakott. A nagykövetség alig egy kilométerre található a Fehér Háztól – közölte a VOA.

Az ünnepségen jelen volt a szerb államvezetés számos képviselője, többek között Vladimir Orlić is, a köztársasági képviselőház elnöke, aki kitért a két ország közti 140 éves diplomáciai kapcsolatra. Rámutatott arra, hogy Szerbia ma határozottan ragaszkodik a szabályokon alapuló világrend normáihoz, és meg van győződve arról, hogy a békének nincs alternatívája.

Az új épületben ez alkalommal megnyitották a Finding a Way című, szerb kortársművészek alkotásaiból álló kiállítást, amely később Washington előkelő negyedének Anacostia művészeti központjába kerül. Maja Gojković kulturális miniszter reményét fejezte ki, hogy a kiállítás felhívja magára az amerikai közönség figyelmét, ami jó lépés lenne a kulturális kapcsolatok erősítésére is.