2024. március 28., csütörtök

Hill: Szerbia haladást ért el, de aggodalmak merültek fel Oroszországgal kapcsolatban

Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövete közölte, hogy az Európai Bizottság Szerbiáról szóló jelentését „félig teli pohárnak” látja, mert Belgrád számos területen haladt előre, azonban Oroszországgal kapcsolatban aggodalomát fejezte ki – számol be az N1.

– Ahelyett, hogy az EU-t kommentálnám, az Amerikai Egyesült Államok szemszögéből mondom: most még szorosabban próbálunk együttműködni Szerbiával, mint valaha, különösen a biztonság területén – mondta Hill újságíróknak Belgrádban a gyermekbiztonságról szóló konferencia után.

Az amerikai nagykövet úgy értékelte, hogy Oroszország „nagy és negatív hatással van” a szerbiai energiahelyzetre.

– Mindannyian tudunk ezekről a nehézségekről, de az a véleményem, hogy Szerbia esetében előrelépést látunk, ez az ország azt teszi, amit tennie kell. New Yorkban is volt előrelépés, amikor Szerbia 145 másik országhoz csatlakozva elítélte Oroszország szomszédja elleni támadását – mutatott rá Christopher Hill.

Hozzátette, hogy az USA teljes mértékben támogatja az Oroszország elleni szankciókat, és jó lenne, ha Szerbia is csatlakozna azon országok csoportjához, amelyek osztoznak ezen az állásponton.

A Belgrád és Pristina közötti párbeszédről szólva Hill úgy értékelte, hogy még sok a tennivaló, de üdvözölte, hogy olyan magas rangú európai tisztségviselőket is bevontak a folyamatba, akik szeretnék kezdeményezni ezt a párbeszédet.