2024. április 20., szombat

A falugazdász-szolgálat segíti a gazdákat

Több támogatási pályázat is várja Kishegyes község termelőit – Érkezik a lisztadomány a Magyarok Kenyere program keretében

Az idei év igen nehéz a mezőgazdaság számára, a gazdák épp ezért minden támogatásnak örülnek. A kormány, a gazdák nyomására, kiírta a napraforgóra vonatkozó támogatási pályázatot. Kishegyes községben a gazdákat a falugazdász-iroda segíti a pályázás során. Juhász Árpád, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdásza elmondta lapunknak, hogy a most kiírt támogatás kapcsán több módon is segítik a termelőket.

Juhász Árpád falugazdász (Lakatos János felvétele)

Juhász Árpád falugazdász (Lakatos János felvétele)

– A most kiírt támogatás kapcsán azok a gazdák érintettek, akik napraforgót adtak át. A támogatást az állam adja, a gazdákkal történt megegyezés alapján. Az átvevőhelyek mintegy 65 dinárért vették át a napraforgó kilóját, ehhez az állam 7,8 dinár támogatást ad azoknak a gazdáknak, akik kérvényezik. Így 72,8 dináros összesített ár jön ki. Akik 65 dinár feletti áron adták el a terményüket, azok csak a 72,8 dinár és az eladási ár közti különbséget fogják megkapni. A gazdáknak a támogatás igényléséhez ki kell tölteniük egy pályázati űrlapot, valamint kísérő dokumentációnak szükséges a szállítólevél, amely igazolja, hogy megtörtént a szállítás. Kell az átvevőhelytől kapott számla, valamint egy banki kivonat az átutalt összegről. Fontos tudni, hogy minden iratnak eredetinek kell lennie, a banki kivonat pedig csak akkor megfelelő, ha pecséttel hitelesítik. A falugazdász-szolgálat segít a gazdának a pályázásban: átnézzük a dokumentációt, információkat nyújtunk, valamint ha szükséges, akkor segítünk a szükséges űrlap kitöltésében is – mondta el a falugazdász, majd hozzáfűzte, hogy a gazdáknak kérelmüket az agrárkifizetési ügynökség címére kell postázniuk, amit október 14-étől tehetnek meg. Javasolt ajánlva küldeni, mert akkor a feladás dátumát veszik figyelembe. Emellett érdemes igyekezni az átadással, mert a pályázati pénzek végesek, és számít, hogy mikor ér be pályázat.

Kishegyes község önkormányzata is nemrég írta ki mezőgazdasági pályázatait, amelyeken a községbeli gazdák vehetnek részt. Juhász elmondta, hogy ezzel kapcsolatban is minden információt megadnak az érdeklődő gazdának, emellett átnézik a szükséges dokumentációt, valamint az űrlapkitöltés kapcsán is nyugodtan felkereshetik a falugazdász-irodát.

Az időszerű pályázatoknak köszönhetően igencsak megnövekedett az igény a falugazdász-iroda szolgáltatásai iránt – tudtuk meg a falugazdásztól.

– Az elmúlt napokban igen intenzív volt az érdeklődés a községi és a napraforgó utáni támogatás kapcsán. Ezek sok gazdát érintő témák, és igyekeznek élni a lehetőségeikkel. A mezőgazdaság szempontjából ez egy igen nehéz év volt, ezért minden mezőgazdasággal foglalkozónak jól jön minden támogatás. Emiatt szinte állandóan jönnek az ügyfelek, előfordul, hogy várniuk is kell, de igyekszünk mindenkinek segíteni – fogalmazott Juhász, majd arról is szólt, hogy megkezdődött a lisztadományok szétosztása a Magyarok Kenyere program keretében, amelynek során 18 tonna búzát cseréltek lisztre, ezt osztják ki Vajdaság-szerte. Kishegyes községben október 13-án, csütörtökön fogják kiosztani a lisztet a három érintett szervezetnek. Kishegyesen a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete és a Nők Kishegyesi Fóruma van a kedvezményezettek között, Bácsfeketehegyen pedig az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület – mondta el a falugazdász.