2024. április 23., kedd

A nevem Bond

Lassan mindennek lesz saját napja, és ha valaki nem tudná, már a James Bond-filmeknek is van. Szerbiában október 5-e ugyan egészen mást jelent, de a rajongók világszerte ilyenkor James Bondot ünneplik, kerek hatvan évvel ezelőtt, 1962-ben ugyanis ezen a napon mutatták be a legelső filmet a brit 007-es ügynökről, aki a vodka-martinit rázva, nem keverve issza, és nem tudni, több holttestet, vagy összetört női szívet hagyott maga mögött.

A figuráját Ian Fleming brit író, újságíró találta ki, ő maga a második világháborúban tengerésztiszt és hírszerző volt. James Bond nevét, tisztelete jeléül, egy amerikai ornitológustól kölcsönözte (a Halj meg máskor egyik jelenetében látható egy könyve is), karakterét, szokásait részben magáról és az ismerőseiről mintázta, de nyilván kémek is megihlették, legfőképp állítólag Dušan Popov szerb kettős ügynök, akiről úgy tudni, hogy itt született Bácskában, Titelben. Ian Fleming első Bond-könyve 1953-ban jelent meg, a haláláig tizenkét kötetet és két novellagyűjteményt adott ki a kém kalandjairól. A halála óta más írók viszik tovább a történetek szálait.

A regények népszerűek lettek, James Bond lassan képregényekben is megjelent, szinte már csak idő kérdése volt, hogy mikor készül róla mozifilm is. Erre került sor 1962-ben, a főhőst pedig Sean Connery játszotta el. Sokan máig is úgy tartják, hogy az alakítása felülmúlhatatlan.

Szeretjük azt gondolni, hogy Sean Connery volt az első James Bond, de ez nem teljesen igaz. Jóval korábban, 1954-ben, egy televíziós adaptációt készítettek, amelyben a világ leghíresebb brit kémjét Barry Nelson alakította, aki ízig-vérig amerikai. A mozifilmeknél erre már nem volt példa. Több tengerentúli színész is szóba jött, de eddig csak a brit korona országaiból származók lettek kiválasztva: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és Daniel Craig.

A legutóbbi Bond-film tavaly jelent meg. Azzal együtt huszonöt filmet tartanak hivatalosnak. Készült 1967-ben egy paródia is, amelyben David Niven alakítja a főhősünket. A másik úgymond nem hivatalos alkotás az 1983-as Soha ne mondd, hogy soha, amelyben ismét Sean Connery játszotta el a kémet. Addigra már Roger Moore jócskán átvette tőle a szerepet, és ugyanabban az évben jött ki a vele készült Polipka is. A Bondok egymásnak feszültek, de végül nem lett igazi győztes, a Polipka valamivel nagyobb bevételre tett szert, a Soha ne mondd, hogy soha egy időben talán jobb kritikákat kapott. Ekkor játszotta el utoljára mindkét színész a kettős ügynököt, és ezzel együtt a pályájuk során mindketten hétszer formázták meg. Időközben egyszer George Lazenby, azután kétszer Timothy Dalton, négyszer Pierce Brosnan és ötször Daniel Craig. Utóbbi volt viszont a leghosszabb ideig James Bond, majd pedig ő is leköszönt.

A rajongók általában kétkedve fogadták az újabb Bond-színészeket, de a karakterhez való ragaszkodás erősebbnek bizonyult, és a filmek nagy nézettségre tettek szert. Ezért van az, hogy még mindig igény mutatkozik James Bond iránt. Ugyanakkor egyre kevésbé mindegy az, hogy a szerepet ki kapja meg. Megjelentek reakciók, miszerint élesen kellene váltani, legyen az illető nő, fekete, amerikai, fiatal, vagy mindez egyszerre. Mások viszont úgy gondolják, hogy ezzel pont a jellegzetes karakter veszne el, aki egy brit úriember, de nem is mindig az, olykor kifejezetten bunkó a nőkkel, és semmiképp se túl fiatal, mert egy veteránról van szó, jelentős háborús tapasztalatokkal. A kérdés most mindenképpen az, hogyan lehet mindezt összehozni, megfelelve a közízlésnek, a régi rajongóknak, és lehetőleg a fiataloknak is, mert nagy számban mennek moziba.

Mindemellett persze azt se lehet szem elől téveszteni, hogy a karakteren túl mi miatt szeretik oly régóta, oly sokan a James Bond-filmeket, ez pedig a sok kaland és akció, a luxusvilág, a nők, akik mindig szépek, főleg régebben pedig a nagy képzeleterővel kreált megannyi kémkütyü. Ezek mindig kedvelt témák voltak a rajongók körében, hiszen sokszor nem alaptalanok, a valós életben, a háborús kémeknek is voltak hasonlóan furcsa eszközeik. A James Bond-filmekben látott tárgyak némelyike ma már nem is fura, sőt mindennapos használatban van, ilyen például az okosóra vagy a GPS. Persze több kütyü továbbra is inkább döbbenetesnek mondható, gondoljunk csak a lángszórós skót dudára, a kitömött madaras búvárfelszerelésre vagy a krokodilmaszkra. Mindenesetre a filmekben látott szinte minden tárgyért nagy a kereslet és az aukciókon tetemes összegekért kelnek el.

A James Bond-filmek sikerének titka talán abban is rejlik, hogy sok mindenhez hű marad. Külön előadókat kérnek fel a zenéjéhez, és annak is meg kell felelnie bizonyos hangzási követelménynek. James Bond-dal mások mellett Paul McCartneyhoz, a Duran Duranhoz, Tina Turnerhez és a Garbage-hoz is kötődik, de az elmúlt években nagy sikert ért el Adele, Sam Smith és Billie Eilish is.

Nem csupán az eredeti színészeknek van nagyszámú James Bond-rajongója, több országban a szinkronszínészeknek is. Magyarországon leginkább Kautzky Armandhoz nőtt hozzá a karakter. A színész interjúkban beszélt is arról, hogy a jellegzetes „a nevem Bond, James Bond” bemutatkozást lépten-nyomon elmondatták vele, még a templomban, egy karácsonyi koncerten is felkérték rá.