2024. április 24., szerda

Jó minőségűek lesznek az idei borok

Beszélgetés egy bajsai borásszal az idei szüret eredményeiről

A mezőgazdaság nem minden ágazatát érintette egyformán súlyosan az idei aszály. A szántóföldi növénytermesztésben elsősorban a kukorica terméseredményei lesújtóak. A méhészek és a borászok esetében tarka képet mutatnak az eredmények, de összességében nem annyira rosszak. Milisav Viljanac ismert bajsai borász elmondta, hogy előbb a fehér szőlőfajtákat szüretelték, és a szokásos hozamoknak mindössze egyharmada termett ebből a fajtából. A szőlőtermelésre egyébként alkalmas Telecskai-dombokon az úgynevezett hegyoldalakban a szárazság katasztrofális következményekkel járt. Ugyanakkor azt követően a vörösborok készítésére alkalmas fajták szüretelésekor örömmel tapasztalták, hogy szép nagyok a fürtök és a szemek is, a sok napsütésnek köszönhetően a cukortartalom is kiváló. Ez egy olyan fekvésű parcella, amit a reggeli órákban nem ér a közvetlen napfény, talán ezért is viselte ott a szőlő jobban a szárazságot.

Amikor a nyár nagyon csapadékos, akkor gyakrabban kell permetezni. A szőlészek általában minden eső után megelőzésképpen permetezni szoktak. Idén viszont könnyebb volt megvédeni a szőlőt, mert a gombabetegségeknek sem kedvez az aszály. Viljanac szerint semmi gond nem lett volna akkor sem, ha idén egyáltalán nem permeteznek. Ezt azonban kevesen merték megkockáztatni, mert előre nem lehetett tudni, milyen lesz az idő, ezért megelőzésként vegyszeresen védekeztek. Összességében azonban sokkal kevesebb vegyszert használtak fel idén a környékbeli szőlészek.

A bajsai borok egykor messze földön híresek voltak, majd volt egy időszak, amikor hanyatlásnak indult a szőlőtermelés. Aztán következett egy szép időszak ismét, amikor sokan telepítettek új ültetvényeket is, a borok iránt is növekedett a kereslet. Talán a média is hozzájárult abban az időben a kedvező folyamatok kibontakozásához, most viszont Viljanac elmondása szerint ismét csökkenőben az érdeklődés a borok iránt. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a költségek növekedése ellenére a régi áron kínálják a nedűt: 120–150 dinár literenként.

A szőlőtőkék is megsínylették az idei aszályos időjárást, emiatt a szüret is korábban kezdődött. A borszőlő gyökerei ugyan mélyre nyúlnak, és onnan szívják fel a nedvességet, viszont a kevés csapadék miatt vízhiányról beszélhetünk a talaj alsóbb rétegeiben is. A szőlő a legtöbb helyen emiatt kevesebbet termett, de a sok napsütésnek köszönhetően a borok minősége valószínűleg kiemelkedően jó lesz. Viljanac szerint jelenleg a pénzhiány, a növekvő infláció is hozzájárul ahhoz, hogy csökkenőben van az érdeklődés a jó borok iránt. Bízik azonban abban, hogy ez nem lesz tartós trend. Örömmel mesélte, hogy van az ismerősei között fiatal borász, aki most fogott hozzá új ültetvények telepítéséhez.