2024. április 18., csütörtök

Rakétatámadás ért több ukrán várost – VIDEÓ

Tegnap reggel magas intenzitású rakétatámadási hullám rázta meg Ukrajnát, az áramellátó infrastruktúrában komoly károk keletkeztek. Az ukrán városok jelentős részében áramellátási problémák tapasztalhatók. A kijevi vezetés úgy döntött, egyelőre felfüggesztik az áramexportot is.

Ukrán források szerint ma reggel újra megszólaltak a légvédelmi szirénák Ukrajna több nagyvárosában. Oroszország újabb rakétatámadási hullámot indított. A Kyiv Post arról ír, hogy ma reggel az ukrán fővárosban, Kijevben, megszólaltak ismét a légvédelmi szirénák, orosz rakétatámadásra figyelmeztetve. Az ukrán fegyveres erőket szponzoráló „Saint Javelin” közösségi oldalon azt írják: a főváros körül az ukrán légvédelem több orosz rakétát és kamikaze-drónt is megsemmisített. Zaporizzsja városban Sz-300-as, orosz rakéták csapódtak be civil épületekbe. Az Sz-300-as egy légvédelmi rakétarendszer, viszont az elmúlt hónapban több ukrán forrás szerint is szárazföldi célpontok ellen kezdték el ezeket használni az orosz fegyveres erők.

Folyamatosan szállítja az orosz haderő az iráni gyártmányú Sahed-136-os kamikaze-drónokat Fehéroroszország területére, október közepére mintegy 40 ilyen eszköz lesz már az országban – állítja az ukrán katonai hírszerzés az Ukrainszkaja Pravda beszámolója szerint.
Az ukránok szerint 32 drón már megérkezett Fehéroroszországba, még nyolc érkezik majd október 14-éig. A drónok tárolásában és szállításában a fehéroroszok is segítik az orosz fegyveres erőket.

A drónok mellett ukrán és fehérorosz ellenzéki források szerint jelentős mennyiségű egyéb technikai eszköz és katona érkezett Belarusz területére az elmúlt hetek során, alapos a gyanúja annak, hogy Oroszország újabb offenzívát készít elő Kijev ellen, esetleg most Lvivet is „sorra veszik".

A Bukaresti Kilencek államfői elítélték az ukrán városok tömeges orosz bombázását, amelyet a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekménynek tekintenek – derül ki a kilenc államfő közös közleményéből, amelyet a varsói elnöki hivatal tett közzé. Magyarországi is tagja a szervezetnek.

A Kárpátaljai Igaz Szó honlapjának hírei szerint mind gyakrabban megszólalnak a szirénák az ország eme, nyugati, Magyarországgal határos részében is. Mai összefoglalójában a kiszo.net így fogalmaz: „Egy nappal az országot ért súlyos rakétatámadás után több, mint 300 településen még mindig nincs áramszolgáltatás. Az országos katasztrófa-elhárítási szolgálat közleményéből kiderül, öt megyében – Kijev, Lemberg, Szumi, Ternopil és Hmelnickij – továbbra sem sikerült visszaállítani a szolgáltatást. A hétfői nap folyamán 20 városban 70 objektumot ért légicsapás, ebből 29 energetikai infrastrukturális létesítmény. A támadások miatt háromezernél is több településen nem volt áram, sok helyen vízszolgáltatás sem, valamint fennakadások voltak a mobilhálózatban is. Sok nagyvárosban kikapcsolták a közvilágítást, például Ungváron is sötétbe borultak az utcák. Ám ennél rosszabb: visszatérnek a tervezett áramkorlátozások. A lakosságnak arra kell készülnie, hogy naponta 2-4 órás áramszünetek lesznek. Ukrajna mától a villamos energia exportját is leállította."