2024. április 25., csütörtök

Növekedtek a jegybank devizatartalékai

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) bruttó devizatartalékai szeptember végén 16,5 milliárd eurót tettek ki, 626,7 millióval többet, mint egy hónappal korábban. A devizatartalékoknak ez a szintje a forgalomban levő pénzmennyiség 147,4 százalékos lefedettségét biztosítja, és csaknem öthavi áru- és szolgáltatásbehozatal költségeire elegendő, ami majdnem duplája az importköltségek vonatkozásában meghatározott szabványnak. A nettó devizatartalékok a múlt hónap végén 13,55 milliárd euróra rúgtak, és 420,1 millió euróval voltak magasabbak az augusztus végi összegnél – közölte a jegybank.

A devizatartalékok növekedéséhez jelentős mértékben, 199,2 millió euróval járultak hozzá a kötelező banki devizatartalékokból befolyt összegek, valamint a devizatartalék-kezelésből eredő és más alapon beérkezett nettó 88,4 millió euró. Ezek a bevételek bőven elegendőek voltak arra, hogy lefedjék a devizahitelek alapján keletkezett és más kiadási kötelezettségeket (összesen 193,1 millió euró értékben).

A bankközi devizapiacon megvalósított devizakereskedelem értéke szeptemberben 852,3 millió euró volt, azaz 44 millió euróval kisebb, mint az előző hónapban. Az NBS közleménye szerint a szerbiai központi bank a múlt hónapban 480 millió eurót vásárolt a bankközi devizapiacon. Az év eleje óta 425 millió eurót adott el, hogy megtartsa a dinár euróhoz viszonyított árfolyamának relatív stabilitását.