2024. április 25., csütörtök

Fontos a közösség

Jótékonysági koncertet tartottak Óbecsén

A Caritas önkénteseinek szervezésében jótékonysági koncertet tartottak vasárnap késő délután az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kistermében. Az önkéntesek hetente több alkalommal az óbecsei Caritas szervezet épületében a sajátos nevelési igénnyel élőknek tartanak különféle műhelymunkákat.

A Mustármag közösség tagjai (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A Mustármag közösség tagjai (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Az utóbbi időben több jótékonysági akciót is megszerveztünk. Volt már kirakodóvásár, a mostani eseményen pedig önkéntes adományokat várunk, hogy védenceinket el tudjuk vinni kirándulni. Mivel ők idősebb polgárok és a város különböző részein laknak, meg kell szerveznünk a szállításukat is, és ehhez anyagi eszközöket kell biztosítanunk, továbbá a kézműves foglalkozáson felhasznált anyagot is be kell szereznünk. Az a tapasztalatom, hogy ezeknek a személyeknek jót tesz a sokszínűség, nálunk foglalkozik velük óvónő, tanár, hitoktató, gyógypedagógus. Minden nap másvalaki van velük, és ők ezt nagyon szeretik, hisz van ének, van kézimunka, háztartástant is tanulnak, emellett nagyon fontos a számukra, hogy közösségben vannak, barátkoznak. Így jobb a közérzetük, boldogabbak. Mi próbáljuk a védenceinket bekapcsolni az egyházi életbe, de a különféle kulturális programokon is részt veszünk, és úgy veszem észre, hogy városunk polgárai befogadóak. Egy a probléma, hogy nem tudunk egész napos vagy bár fél napos napközit biztosítani az idősebb sérültek számára – fogalmazott Ács Gabriella gyógypedagógus, a Caritas szervezet egyik önkéntese, foglalkozásvezető, aki hozzátette: karácsony előtt ismét szeretnének egy jótékonysági vásárt megszervezni.

A Petőfi kultúrkör modern tánccsoportja, a Bűvös nyuszik produkció (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A Petőfi kultúrkör modern tánccsoportja, a Bűvös nyuszik produkció (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Pakai Verona, a Caritas szervezet másik önkéntese elmondta, hogy az ilyen jellegű események azért fontosak, mert a szervezet csak nagyon kevés támogatást kap.

– Ezek a sajátos nevelési igényű, fogyatékkal élő személyek között sokan tájékozódni sem tudnak, őket autóval szállítjuk. Nincs saját szállítási eszközünk, egy taxisofőr megsajnált bennünket, ő minimális áron hozza és viszi a védenceinket. A kézműves foglalkozásokon üvegeket festettünk, alátéteket és könyvjelzőket készítettünk a gyermekhét alkalmából, a műhelymunkákon felhasznált anyagokat is meg kell vásárolnunk. Nagyon szeretünk ezekkel a személyekkel dolgozni, aranyosak, szófogadóak, nagyon szeretjük őket – tette hozzá Pakai Verona.

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Csicsörke énekcsoportja (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Csicsörke énekcsoportja (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A rendezvényen fellépett a Mustármag közösség, Guzsvány Izabella operaénekesnő, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör modern tánccsoportjai és a Csicsörke énekcsoportja, a Csíkos-Pöttyös zenekar, Nagy Kanász Lilien és Krizsán József amatőr humorista.