2024. április 19., péntek

A síkság hívó szava

A Promenada bevásárlóközpont előtti téren pénteken ünnepélyesen megnyílt a 12. Zov ravnice (A síkság hívó szava) nemzetközi tánc- és zenefesztivál, amely a Veliko kolo néptáncegyüttes fellépésével kezdődött.

A fesztivál a Veliko kolo néptáncegyüttes fellépésével kezdődött, majd színpadra léptek a nagybecskereki Đerđef hagyományőrző központ tagjai, őket pedig a Banda drvena tamburazenekar követte – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A Promenada bevásárlóközpont előtt vasárnap estig színes program várja az érdeklődőket, a  standokon pedig belekóstolhatnak a vajdasági termelők ínyencségeibe (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

A Promenada bevásárlóközpont előtt vasárnap estig színes program várja az érdeklődőket, a standokon pedig belekóstolhatnak a vajdasági termelők ínyencségeibe (Fotó: Szeli Balázs felvétele)

– A rendezvénysorozat október 9-éig, vasárnapig estig tart, és nagy jelentősége van Újvidék szempontjából, mivel nemcsak szerbiai, horvátországi és bosznia-hercegovinai néptáncegyüttesek lépnek fel, hanem a későbbiekben rock- és popegyüttesek is, valamint különböző tánccsoportok, balettcsoportok, kórusok és szólisták is színpadra lépnek. A vasárnap fejeződő rendezvénysorozatot még vonzóbbá teszi a Promenada előtt kialakított standok kínálata, ahol Vajdaságban készült pálinkát, bort, mézet, valamint egyedi kidolgozású kézműves termékeket lehet vásárolni – mondta Milan Veselinović, a Veliko kolo Egyesület elnöke.

Hangulatfotó az egyik korábbi A síkság hívó szava rendezvényről (Fotó: Ótos András felvétele)

Hangulatfotó az egyik korábbi A síkság hívó szava rendezvényről (Fotó: Ótos András felvétele)

A kulturális és szórakoztató program szombaton 12 óra 45 perckor kezdődik, vasárnap pedig 12 órától 21 óra 30 percig tart a Promenada előtti kosárlabdapályán.

A Zov ravnice manifesztációt 2011-ben tartották meg először, a szervezőknek az volt a céljuk, hogy minél többen élvezhessék a néptáncot, a zenét és a jó hangulatot, valamint, az, hogy a látogatók belekóstoljanak a vajdasági síkság gasztronómiai kínálatába. A rendezvénysorozatnak ezenkívül a hagyományőrzés és a kultúra népszerűsítése a legfőbb célja.